Kam se vam mudi?

Ste se kdaj vprašali zakaj so starejši ljudje bolj mirni, modri in sproščeni v svojem odzivanju na svet, mladi pa zelo pogosto jurišajo na polno in se odzivajo zelo impulzivno in s tem delajo tudi veliko napak?
Fotografija: Kadar se upiramo temu toku, življenju, ki se nam dogaja z jezo, agresijo, nepotrpežljivostjo, apatijo itd. v resnici škodimo samo samim sebi in si s tem povzročamo stres ter napetost. FOTO: Shuetterstock
Odpri galerijo
Kadar se upiramo temu toku, življenju, ki se nam dogaja z jezo, agresijo, nepotrpežljivostjo, apatijo itd. v resnici škodimo samo samim sebi in si s tem povzročamo stres ter napetost. FOTO: Shuetterstock

V resnici se nam v življenju nikamor ne mudi, saj ničesar ne moremo prehiteti, preskočiti ali izsiliti. Kajti tako, kot v naravi tudi v našem življenju vse teče po določenem redu, pravilih kozmosa, ki so že vnaprej določena in nespremenjeno veljajo že milijone in milijone let.
 
Kadar se upiramo temu toku, življenju, ki se nam dogaja z jezo, agresijo, nepotrpežljivostjo, apatijo itd. v resnici škodimo samo samim sebi in si s tem povzročamo stres ter napetost. Potem se ponavadi stvari še poslabšajo, ker se na naše reakcije odzivajo še ljudje s katerimi smo v odnosu ali neki obliki interakcije. Tako kmalu začnemo z njimi plesati ples, ki si ga v resnici sploh nismo želeli. Vsaj ne na tak stresen, jezen, apatičen ali agresiven način. Nadalje se nato lahko znajdemo v začaranem krogu, kjer se situacija samo poslabšuje in intenzivira in kmalu sploh ne vemo več kje je začetek, kje konec oziroma kako izstopiti iz vsega skupaj ...
 
No, seveda je to črni scenarij, ki pa se lahko odvije bistveno drugače, bolj svetlo, ustvarjalno in optimistično, če nam je poznan pravi izvor stresa. Več o tem je na voljo v videu.  


Obstaja pa tudi 7 pravil kako naj ljudje pravzaprav funkcioniramo v življenju in se soočamo z s preizkušnjami, ki jih dobivamo na poti, da bo vse skupaj teklo bolj lahkotno in zadovoljno.
 1. Zavedajmo se, da vsak živi v svoji resničnosti in doživlja ter se odziva na svet na subjektiven način, na osnovi svojih vrednot in prepričanj – bodimo strpni do drugih.
 2. Zavedajmo se, da pokrajina (oziroma to kar vidimo) ni enaka zemljevidu (vsak vidi pokrajino oziroma situacijo po svoje) – toliko kot je ljudi, toliko je zemljevidov –sprejemajmo različnosti.
 3. Zavedajmo se, da kadar v nekaj dolgo verjamemo, pa čeprav je to prepričanje lahko napačno – denimo da nas neka oseba ne spoštuje ... to začnemo verjeti in postane za nas popolnoma resnično – ozavestimo omejujoča, slaba prepričanja.
  Obstaja 7 pravil kako naj ljudje pravzaprav funkcioniramo v življenju in se soočamo z s preizkušnjami, ki jih dobivamo na poti, da bo vse skupaj teklo bolj lahkotno in zadovoljno.FOTO: Shuetterstock
  Obstaja 7 pravil kako naj ljudje pravzaprav funkcioniramo v življenju in se soočamo z s preizkušnjami, ki jih dobivamo na poti, da bo vse skupaj teklo bolj lahkotno in zadovoljno.FOTO: Shuetterstock
 4. Naš notranji mir in srečo ne vežimo na zunanje rezultate in želje ki jih imamo, ker ti so lahko neskladni z zunanjimi deležniki – svojo  srečo in rezultate iščimo samo v sebi.
 5. Pri  pomembnih odločitvah poleg razumske analize prisluhnimo tudi našemu notranjemu glasu oziroma intuiciji ter jih sprejemajmo v pozitivnem čustvenem stanju – poslušajmo  svoj notranji glas.
 6. Bodimo sproščeni, potrpežljivi in zaupajmo toku življenja, saj se v resnici zmeraj vse izteče za nas tako, kot se mora v danem trenutku (čeprav so včasih izzidi neprijetni in boleči) ... saj rezultati, ki jih dobivamo v resnici nikoli niso porazi temveč samo lekcije oziroma usmeritve proti novim priložnostim za rast in spremembo – zaupajmo, da se vse kar se nam dogaja, dogaja za nas.
 7. Kadar nastane nek problem med nami in ostalimi se čimprej pogovorimo in s tem omogočimo zablokirani energiji, da zopet teče naprej in naredimo tako prvi korak do rešitve – komunicirajmo z drugimi.

In če se sedaj zopet navežem na uvodno misel, da so starejši ljudje bolj umirjeni in živijo bolj v skladu z naravnim tokom življenja lahko potrdim, da je to zato, ker so se skozi življenje naučili, da prehitevanje, bližnjice, nepotrpežljivost itd., v resnici nikoli ne prinesejo trajno dobrih rezultatov in notranjega miru, kvečjemu več napetosti, stresa in neprijetnosti. Življenje nam zmeraj izstavi račun.
 
Zato, bodimo hvaležni za vse lepe in ne tako lepe trenutke (saj ti so naši učitelji), se veselimo novih priložnosti, bodimo radovedni v igri življenja, hodimo odprtega srca in zaupajmo, da nas zmeraj za vogalom lahko čaka nekaj novega, razburljivega in čarobnega. In navsezadnje, ne jemljimo svojega življenja tako resno.

Več iz te teme:

Več iz rubrike