Kako do bolj žive hrane?

Kakšno hrano dobivamo s postavljanjem profita pred življenje? Lahko sploh še govorimo o kakovosti hrani? Kako prepoznati živo hrano?
Fotografija: Mironsko steklo ( FOTO: www.mironglass.com)
Odpri galerijo
Mironsko steklo ( FOTO: www.mironglass.com)

Ko se sprehajamo med policami naših mega trgovin težko najdemo živo hrano, ki vsebuje bogastvo hranil za zdravje ljudi. Ravno obratno, lahko vidimo veliko izdelkov z kričečo moderno embalažo, a žal mnogi izdelki vsebujejo zelo malo hranil, ker so se ’nekje na poti izgubili’. Antropološko gledano, ta neživa hrana procesira ‘nežive ljudi’. Zdravniki pa poudarjajo, da so za zdrav psihofizični razvoj potrebna hranila. Kako jih pravzaprav zadržati v naši hrani?

Če smo za presežek razvoja naše dobe oznanili plastiko, smo se v njej že dobesedno utopili. Kajti že nekaj časa se kažejo posledice nezdravih učinkov plastike na vseh ravneh. Mnoge študije dokazujejo škodljive učinke na ljudeh in živalih, posledice pa je moč videti že s prostim očesom, vsepovsod naokoli nas, pa vse do globin oceanov in oddaljenih samotnih otokov. Vse to je posledica stanja zavesti potrošniške civilizacije.


 

Plastika, steklo in Mironsko steklo


Pred revolucijo plastike se je v predelovalni, kozmetični, pa tudi v farmacevtski industriji, veliko uporabljala steklena embalaža, ki ima svoje prednosti po obstojnosti, a tudi transportne slabosti. Steklena embalaža je na voljo v več vrst stekla: belo, rjavo, zeleno, modro, vijolično in druge, ki jih obarvajo z namenom, da ne prepuščajo vidne svetlobe. Kajti znano je, da se pod vplivom vidne svetlobe dogaja razkroj in izdelki izgubljajo vrednost.  

Pa pojdimo še nazaj v zgodovino Mezopotamije, v čas  4000 let  pr. n. št., od koder izvira temno Mironsko steklo in kjer so začeli uporabljati steklo te kakovosti. Mironsko steklo je pravzaprav dragoceno steklo, ki ima edinstvene lastnosti ohranjanja živil. Na tak način ostane v izdelkih bogastvo hranil in učinkovin.

V Mezopotamiji so razvili tudi vedo, ki se imenuje biophotonika. Bios v stari grščini pomeni življenje, phos pa svetloba. Kaj so vedeli že več kot pred 6000 leti? Nedvomno, embalaža iz Mironskega stekla daje živost hrani in je to lahko zagotovilo, da izdelki ostanejo nespremenjeni tudi pri vas doma.

Prednosti Mironskega stekla


Mironsko vijolično steklo blokira celoten spekter vidne svetlobe, razen vijoličnega dela. Hkrati je propustno za spektralno območje UV-A in infrardeče svetlobe. Ta edinstvena kombinacija nudi optimalno zaščito pred procesi staranja, s čimer se podaljša obstojnost in učinkovitost izdelkov. Dodaten razlog, da se ponovno oživi uporabo stekla, so raziskave, ki kažejo, da kemikalije iz plastike prehajajo v hrano in pijačo, kar škodi našemu zdravju. Steklo pa je naraven material in ne oddaja škodljivih snovi v pakirane izdelke.

Rezultat tega pa je, da izdelek pakiran v Mironsko steklo povzroči, da se razkroj izdelka v izdelku skorajda ustavi. Poleg tega pa se poveča oziroma spremeni energijski odtis izdelka. Proizvajalec, ki vam je ponudil izdelek v Mironskem steklu se vam je priklonil kot človeku in ne potrošniku, saj spoštuje izdelek in vas, da ga zaužijete kakovostnega.

Strategija sinjega oceana


Uporaba Mironskega stekla je zaradi visoke cene bolj izjema, kaj šele, da bi se uporabljalo v prehranski verigi. Predstavlja pa izziv vsem, ki proizvajajo kakovostne izdelke za podporo zdravja ljudi. Kajti danes Mironsko steklo uporabljajo, le ozaveščeni proizvajalci, predvsem za naravne pripravke, zdravilne učinkovine in terapevtska olja. Kajti drugače izdelki že v nekaj mesecih izgubijo vse pozitivne lastnosti, ki so jih imela ob pripravi in pakiranju.

V Sloveniji je še bolj malo proizvajalcev, ki svojo kakovost kažejo s pakiranjem v embalažo iz Mironskega stekla. Za spodbuditi je ozaveščene proizvajalce, da gre za presežek kakovosti, ki pa bo potreben za evolucijo človeka. Pustimo se presenetiti, da bo že kmalu najti pri nas naravne izdelke v vrhunskem Mironskem steklu.

Vsi, ki se odločajo za ta korak kakovosti, že izstopijo iz konkurenčnega boja in lahko začnejo udejanjati strategijo sinjega oceana. Za ta odločilni korak je potreben pogum in seveda tržna niša z visoko kakovostnimi zahtevami.

A o kakovosti se v zadnjem času pri nas veliko govori, spreneveda, certificira, a kaj malo dejansko udejanja v praksi, za dobro ljudi.
 

Sonaravni pristopi za dobrobit ljudi


Steklena embalaža, zlasti pa še vrhunsko Mironsko steklo lahko spremeni naš odnos do izdelkov in morda do življenja samega? Kajti zopet se lahko bolj zavedamo snovnega kroga v katerega smo upeti in to je pot naše revitalizacije, ki se začne pri nas. Zavedati se je potrebno, da je kakovostna naravna organska hrana pot da je naše telo bogato hranil, drugače telo kolapsira in oboleva. Bodimo bolj sočutni do sebe, drugih in do našega planeta, kjer nam je ponujen raj na zemlji. 
 
*Avtorica je doktorica managementa kakovosti, farmacevtska antropologinja, avtorica, raziskovalka celostnega zdravja za revitalizacijo človeške skupnosti in ambasadorka 'Autopoiesis'. 

Več iz rubrike