Koraki do boljše samozavesti

Na samozavesti je treba delati. Je kot mišica, ki jo je treba redno trenirati.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Včerajšnji dan; iz jesenskega deževnega jutra v vetrovno jesensko popoldne.

Takoj zjutraj, ko sem se usedla v avto, sem postala previdna. Na tleh se je začelo nabirati veliko vlažnega listja in ceste so postajale spolzke. Naokoli je naletavalo listje vseh čudovitih barv. Iz avta sem med vožnjo opazovala, kako sončni žarki silijo skozi listje rdečih, rumenih in rjavih odtenkov barv.

In takoj zatem grozeča misel.

Ker vozim mimo Univerzitetnega kliničnega centra, moram biti zaradi gostote prometa in pešcev toliko bolj previdna. Res da sem odlična in dolgoletna voznica, ampak nikoli ne veš, kaj pričakovati. Moja samozavest, podkrepljena s previdnostjo, se je zmanjšala, zelo in naenkrat. Vse dokler nisem po 10 minutah vse bolj trdno sedela za volanom.

Prepričana sem, da se kdaj znajdete v podobnih situacijah. Ste polni samozavesti in v trenutku, ko ste prepričani, da ste jo že usvojili, vas kot strela z jasnega neba preseneti nova, nepredvidljiva situacija.

image_alt
Povečajte zavzetost vaših zaposlenih

Situacije, podobne zgoraj opisani zgodbi o samozavesti, se vam dogajajo, četudi imate za sabo izjemno, 10-letno kariero vodje ali strokovnjaka. Dogajajo se tudi mladim vodjem, ki so šele na začetku svoje kariere.

Tako je enostavno zato, ker je treba na samozavesti delati. Samozavest je kot sreča. Takoj ko jo začutimo in začnemo v njej uživati, začnejo njeni učinki pojenjati. Zato poskušam svojim coaching strankam velikokrat ponazoriti, da je samozavest kot mišica, ki jo je treba redno trenirati.

Ena najpogostejših tem poslovnega coachinga je namreč delo na lastni samozavesti.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ključni sestavini samozavesti sta samozavedanje in samosprejemanje. Tekom coachinga moji klienti natančno prepoznajo aktivnosti, ki jim lahko pomagajo, da postanejo bolj samozavestni kot osebe in kot vodje.

Najprej definirajo želene cilje in nato plan aktivnosti, ki ga oziroma jo lahko pripeljejo do tja.

Delo na samozavesti s pomočjo coachinga lahko opišem v petih korakih:

  • Bodite iskreni do sebe in prepoznajte svoje osebnostne lastnosti. Ko jih prepoznate, bodite pogumni in se sprejmite taki, kot ste, z vsemi svojimi prednostmi in slabostmi. To je osnova samozavedanja.
  • Dober coach vam bo pomagal, da tekom tovrstnih srečanj prepoznate situacijo, v kateri ste se znašli, se nato povežete s svojimi vrednotami in potem prepoznate nove možne rešitve, za katere pripravite plan aktivnosti. Naj ne gre le za dolgoročne, temveč tudi za kratkoročnih aktivnosti; za danes, jutri in pojutrišnjem.
  • Tekom coachinga boste delali na tem, da pridobljeno znanje in izkušnje prepoznate in začnete ceniti svoj trud. Tako boste korak bližje samosprejemanju.
  • Zavedajte se, da potrebujete, če želite doseči trajne rezultate in postati izjemni na kateremkoli področju, tudi vaši samozavesti, rutino in disciplino.
  • Stopite v akcijo in kot vodilo uporabite svoje najmočnejše lastnosti, svoje izjemne potenciale, ki so usklajeni z vašimi vrednotami. S pomočjo samozavedanja raste želja po akciji, z akcijo izkušnje novega in z njimi samosprejemanje. To je začetek vaše poti k večji samozavesti.

image_alt
Pozitivni učinki meditacije in prakticiranja čuječnosti

Želite graditi svojo vodstveno samozavest, pa ne veste, kje in kako začeti? Kako prepoznati največje talente v vaši organizaciji in jim omogočiti razvoj? Naj vam prišepnem: Ni vaša naloga prebuditi vse ovce, vaša naloga je, da prebudite vse speče leve.

Več iz rubrike