Kaj pa navdihuje vas?

Ena od definicij opredeljuje inspiracijo takole: Je ustvarjalna moč, domišljija, ki jo vzbuja pojav ali stvar.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Ena od definicij opredeljuje inspiracijo takole: Je ustvarjalna moč, domišljija, ki jo vzbuja pojav ali stvar. Poimenujemo jo lahko tudi navdih. Črpamo jo iz narave, od ljudi, knjig, filmov, dogodkov in še bi lahko naštevali.

image_alt
Čemu daje prednost manager?

Za Stare Grke je navdih prihajal od bogov, prav tako denimo za nordijska ljudstva. Tudi za Hebrejce je bila inspiracija duhovna zadeva, krščanstvo jo razlaga kot darilo Svetega Duha. Mnogi umetniki so opisovali in upodabljali navdih, med njimi tudi Marc Chagall. Na njegovih slikah liki, ki doživljajo inspiracijo, postanejo lahki kot dih, da zalebdijo.

Jezikoslovci vedo povedati, da slovenska beseda navdih najverjetneje izhaja iz starogrške 'deus' - bog. Tudi v besedi inspiracija je božanska prisotnost - duh, duša (spiritus). Zanimivo in pomenljivo je, da je ista besedna osnova tudi v besedah dihati in duhati.

Foto: LiudmylaSupynska/Getty Images
Foto: LiudmylaSupynska/Getty Images
Pa se vrnimo nazaj v današnji čas. Kaj nas lahko še inspirira v tem času, ko so tehnološki razvoj, denar in družbeni status tako močno v ospredju? Pred kratkim mi je fant moje hčerke, ki je v srednjih 25ih, povedal zgodbo, ki ga je več kot očitno inspirirala. Pripovedoval mi je o gospodu srednjih let, ki ga je doletela odpoved ene ledvice. Celih sedem let si je dvakrat tedensko sam izvajal dializo. To možnost je namreč imel, ker mu je druga ledvica še v redu delovala. Ni opustil svojega dela. Ukvarjal se je z zavarovalništvom. Še vedno je opravljal delo na terenu, čeprav je priznal, da ni bilo vedno lahko, se ni predal. Svoje dosedanje rutine in življenje je ohranjal, kolikor se je dalo, enako. In to celih sedem let. Nato je prejel klic. Prišel je na vrsto za donacijo ledvice. Po operaciji je lahko zopet polno zaživel. Vmes ni obupaval, niti se ni smilil samemu sebi. Preprosto je delal, kar je bilo v tistem trenutku zanj možno.

Pri tej zgodbi me je pozitivno presenetilo prav navdušenje hčerinega fanta nad to zgodbo in dejstvo, da ga je ta gospod inspiriral in se ga dotaknil v letih, ko je sam poln moči, energije in zdravja. Kaj ni to lepo?

Inspiracija torej ubira čudna pota. Nikoli zares ne moremo vedeti, kaj se nas bo dotaknilo, nas inspiriralo. To je odvisno tudi od obdobja, v katerem se sami nahajamo, naših vrednot, želja, ciljev ter ljudi, s katerimi smo obdani.

image_alt
Plavati s tokom pomeni biti prisoten

Če bi morala sama izbrati eno vrlino, ki me pri ljudeh najbolj inspirira, je to zagotovo pogum.

Verjetno mi je bil zato tudi tako všeč film Brave Heart.

Kaj pa inspirira vas?

Več iz rubrike