Bitcoin: Kaj narekuje potencial kralja med kriptovalutami

Ocenjuje se, da je šele nekje med 2 in 3 % svetovnega prebivalstva vpletenih v kriptovalute.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Murad Sezer
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Murad Sezer

Danes lahko na veliko slišimo, da so Bitcoin in kriptovalute prihodnost. Pravijo, da ko neka stvar doseže vrh, ko neka stvar postane splošna tema v vsakem baru, se je potrebno umakniti. Kaj pa, če je vse to res? Kaj če so Bitcoin in s tem kriptovalute prihodnost?
 
Zavedati se moramo, da je Slovenija izjemna dežela, kjer smo inovatorji na več področjih; med njimi umetna inteligenca, robotika ter seveda tudi blockchain. Slovenija je ena izmed vodilnih držav, kjer imamo izjemna podjetja, ki so sami trend-setterji na področju blockchaina. Ali bo vsem projektom uspelo, absolutno ne. Danes obstaja preko 9500 različnih kriptovalut, Bitcoin še zmeraj prevladuje s svojim močnim tržnim deležem (48 %) in kar več kot  trilijonom dolarjev kapitalizacije. Celoten trg kriptovalut je trenutno vreden več kot 2.2 trilijona dolarjev. Če vzamemo v obzir, da je celotna kapitalizacija kriptovalut 2,2 trilijona dolarjev in da je podjetje Apple samo vredno približno enako, se nam poraja vprašanje, ali smo res šele na začetku?
FOTO: INA FASSBENDER / AFP
FOTO: INA FASSBENDER / AFP

 
Kateri pa so dobri projekti pri nas? Med njimi absolutno Origintrail, ki je že v letu 2018 dokazal svoj izjemni potencial v oskrbovalni verigi in je danes na 259. mestu glede na tržno kapitalizacijo. Pri nas so se že povezali s Perutnino Ptuj, kjer lahko preko aplikacije izvemo poreklo mesa do kmeta. Potem imamo tukaj podjetje Eligma, ki transformira vsako trgovino v trgovino, ki sprejema tudi plačevanje s kriptovalutami. Trenutno je njihov kovanec GoCrypto na 926. mestu ter imajo že preko 1000 lokacij. Med novejšimi projekti je tudi izjemen NWC, katerega glavna naloga je izobraževanje in podajanje analitičnih orodij za sprejemanje boljših odločitev, in je na 246. mestu. Njihov kovanec pa je vreden kar 2 dolarja.

Kaj pravijo strokovnjaki in kaj trendi?

 
Pred kratkim smo videli, kako je Tesla kupila kar za 1,5 milijarde dolarjev Bitcoina, če smo natančni točno 43.000 po ceni 34.700 dolarjev. Nato pa jih prodala 4800 po vrednosti 55.100 dolarjev, kar znaša 272 milijona dolarjev. Ogromno različnih institucij je že vložilo v Bitcoin ter ogromno jih še bo. Med njimi tudi Goldman Sachs, Citigroup, Black Rock. PayPal ter Square sta omogočila svojim uporabnikom, da lahko kupujejo in prodajaje z različnimi kriptovalutami.
FOTO:  REUTERS/Dado Ruvic/File Photo
FOTO:  REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

 
Je to le prvi korak? Težko je napovedati, kaj se bo zgodilo. Zelo težko je dajati predikcije. Velikokrat sem presenečen nad tem, kar prihaja od samo-oklicanih strokovnjakov, ki delijo nasvete in mastno zaračunavajo. Kripto svet je zelo nepredvidljiv. Sam sem mnenja, da je to prihodnost in že zgolj iz tega vidika verjamem, saj sem bil vključen v kar nekaj projektov, ki delajo izjemne stvari.
 
Glavna dva nasveta, ki bi ju dal vsakemu, je, zmeraj imejte vstopno in pa izstopno strategijo, se pravi, pripravite si plan, kaj, kam in koliko bi investirali ter investirajte denar, ki ga lahko pogrešate. Nato pa imejte tudi izhodno strategijo, kdaj prodati. Na primer, ko doseže določen kovanec določeno vrednost, se ga znebite.
 
 

Več iz rubrike