Intervju: Bill Gates na leto podari 9 milijard dolarjev!

Bill Gates je podrobneje opisal stanje poslovno-filantropskega partnerstva, ki ga vodita skupaj s svojo nekdanjo ženo
Fotografija: Poleg tega bo fundacija vsako leto namenila še 3 milijarde dolarjev za enakost spolov, izkoreninjenje bolezni in umrljivost dojenčkov FOTO: Delo
Odpri galerijo
Poleg tega bo fundacija vsako leto namenila še 3 milijarde dolarjev za enakost spolov, izkoreninjenje bolezni in umrljivost dojenčkov FOTO: Delo

V obsežnem intervjuju za revijo Forbes je filantrop Bill Gates podrobneje opisal stanje poslovno-filantropskega partnerstva, ki ga vodita skupaj s svojo nekdanjo ženo - in kako bosta zdaj povečala letno porabo njune fundacije za 50 % - na 9 milijard dolarjev na leto.

Po besedah Billa Gatesa je pandemija Covid-19 "hujša, kot se ljudje zavedajo". Prav tako vojna v Ukrajini, da ne omenjamo gospodarskega propada in "političnega ozračja, v katerem se zdi, da je pripravljenost razmišljati globalno in delati kompromise na zelo nizki ravni". Vse to Gates pove dan pred napovedjo ene najpomembnejših donacij v zgodovini filantropije - 20 milijard dolarjev, ki jih bo ta mesec nakazal istoimenski fundaciji, ki jo za zdaj vodi skupaj z nekdanjo ženo Melindo French Gates.

S to donacijo sta Gatesova v življenju nepovratno podarila 55 milijard dolarjev, kar ju uvršča na prvo mesto največjih filantropov vseh časov. S tem sta prehitela prijatelja Warrena Buffetta, ki je podaril 48 milijard dolarjev, od tega večino fundaciji Gates.

Učinek tega darila v resničnem svetu je velik: pomeni, da bo Gates Fundacija, največja na svetu, do leta 2026 povečala svoje izdatke za 50 %, na 9 milijard dolarjev na leto; to je več kot izdatki za pomoč vseh zvezdnih držav skupaj. "To bo pospešilo vse naše delo," je včeraj v ekskluzivnem intervjuju povedal soustanovitelj Microsofta.

Bill Gates in njegova žena med najbogatejšimi zemljani FOTO: Delo
Bill Gates in njegova žena med najbogatejšimi zemljani FOTO: Delo

Poleg tega bo fundacija vsako leto namenila še 3 milijarde dolarjev za enakost spolov, izkoreninjenje bolezni in umrljivost dojenčkov - kar so tudi cilji fundacije. Gre za jasno pozicijo o tem, da morajo najbogatejši svojo dobrodelnost usmerjati bolj agresivno, namesto da bi jo pustili, da se kopiči in da jo generacije upraviteljev lahko stoletja črpajo pod njihovim imenom. "Zdi se, kot da si prizadevajo čim bolj povečati čas obstoja svoje fundacije," pravi Gates, "namesto da bi se spraševali, ali lahko zdaj naredijo stvari, ki imajo pozitivni učinek na svet."

image_alt
Velika Britanija posluša Billa Gatesa. Odobrila je novo nuklearko

Razhod in ločitev

Ker Gatesova upravljata največjo svetovno fundacijo, ki je gonilna sila globalnega sklada Gavi: Zveze za cepiva in prizadevanj za izkoreninjenje otroške paralize, malarije in drugih bolezni, je stanje njunega razhoda mednarodno pomembno, zlasti ker se zakonca nahajata sredi dveletnega obdobja, v katerem se morata odločiti o svoji skupni prihodnosti. Če eden od njiju ne bo želel nadaljevati statusa quo, bo Bill Gates financiral njune ločene filantropske dejavnosti.

Po besedah Billa Gatesa pa je do zdaj vse v najlepšem redu. "Mislim, da trenutno delovanje priča temu, da bova lahko fundacijo za vedno vodila skupaj." Pravi, da se je o prenosu 20 milijard dolarjev prvič posvetoval z njo in z izvršnim direktorjem fundacije Markom Suzmanom, na koncu pa je k temu pritegnil še Buffetta in upravni odbor fundacije. Gospodarski pretresi v tem obdobju ga niso prav nič odvrnili od te odločitve, deloma tudi s spodbudo Melinde French Gates.

"Dobra novica je, da smo tudi v težkih časih ločitve v fundaciji lahko konstruktivno delali. Vedno me je presenetilo, kako zelo se z Melindo strinjava glede stvari v fundaciji."

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Sicer pa Gates v tem intervjuju in na svojem blogu Gates Notes, ki ga je objavil danes zjutraj, poskuša prikazati optimizem v času, ko si ga svet še najbolj želi. Še posebej je navdušen nad individualiziranimi digitalnimi dosežki na področju izobraževanja, ki je bilo v preteklih letih trdovratno področje fundacije. "Glede tega upam bolj kot kdaj koli prej. Z novimi matematičnimi tečaji res začenjamo zaznavati rezultate, ki jih lahko dosežemo na tem področju." Podobno velja za stranišča, digitalno finančno vključevanje in druga področja. "Veliko je stvari, glede katerih sem optimističen," pravi Gates. To je pošteno. Kmalu bomo videli, ali lahko s z delovanjem fundacije bistveno premaknemo stvari na boljše.

Več iz rubrike