Velika Britanija posluša Billa Gatesa. Odobrila je novo nuklearko

V jedrski energiji je prihodnost, meni milijarder, tehnolog in glasnik podnebnih sprememb Bill Gates, ki je sicer tudi veliki vlagatelj v njen razvoj.
Fotografija: Velika Britanija ima skupaj 15 jedrskih reaktorjev na osmih lokacijah po državi, vendar se številni med njimi približujejo koncu življenjske dobe. FOTO: REUTERS/Luke MacGregor
Odpri galerijo
Velika Britanija ima skupaj 15 jedrskih reaktorjev na osmih lokacijah po državi, vendar se številni med njimi približujejo koncu življenjske dobe. FOTO: REUTERS/Luke MacGregor

Jedrska energija mora premagati slab ugled, ki ga je pridobila v povezavi z atomsko bombo in radioaktivnimi katastrofami, je Bill Gates že davno tega dejal v oddaji »Squawk Box« na CNBC. To je po mnenju Gatesa nujen, vreden in premagljiv izziv.

Po njegovih besedah ​​nove inovacije v jedrski tehnologiji (v katero tudi na veliko vlaga) omogočajo varnejšo in dostopnejšo energijo, države po vsem svetu pa jo začenjajo ponovno sprejemati.

Velika Britanija ZA jedrsko energijo

Britanska vlada je danes prižgala zeleno luč novi jedrski elektrarni Sizewell C na jugovzhodu Anglije, ki bo po njenih navedbah proizvajala nizkoogljično električno energijo za šest milijonov gospodinjstev. Vlada upa, da jim bo nuklearka pomagala pri doseganju ničelnih emisij toplogrednih plinov do leta 2050.

Ministri so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP januarja dejali, da bo vlada za podporo projektu namenila dodatnih 100 milijonov funtov (117 milijonov evrov), ki naj privabila tudi nove partnerje.

Projekt Sizewell C, ki se bo odvil na obali Suffolka, je v 80-odstotni lasti francoskega energetskega velikana EDF, medtem ko je preostali delež v rokah kitajskega CGN.

Gradnja nuklearke, ki bo proizvajala 3200 megavatov energije, naj bi trajala med devet in 12 let

CGN in EDF sodelujeta tudi pri gradnji Hinkley Pointa, prve nove britanske jedrske elektrarne v več kot dveh desetletjih.

Velika Britanija ima skupaj 15 jedrskih reaktorjev na osmih lokacijah po državi, vendar se številni med njimi približujejo koncu življenjske dobe.

Odhajajoči premier Boris Johnson je napovedoval, da bo v okviru strategije razogljičenja vsako leto zgradil nov reaktor, vključno z večjimi in manjšimi, do česar je bila okoljevarstvena organizacija Greenpeace zelo kritična, sindikati pa so idejo podprli, piše AFP.

image_alt
Duplikat jedrske elektrarne Krško na Filipinih bodo oživeli slovenski inženirji

Več iz rubrike