Drugo mnenje: Z manj delnicami mirno na dopust

Vprašanje bralke: Skrbijo me zadnji premiki na trgih in možnost, da bi izgubila ustvarjene donose. Se je smiselno umakniti iz delniških naložb?
Fotografija: FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images

Najprej naj povem, da popolnega umika iz delniških naložb, razen v primeru, da se nahajate blizu konca varčevalne poti, ne bi mogel priporočiti. Popoln umik ni nikoli smiseln, saj se trgi tudi ob pojavu krize, v razmeroma kratkem času vrnejo na izhodiščno raven ter nadaljujejo z rastjo. Vmesni padec je skoraj vedno dobra nakupna priložnost. V primeru, če se odločite za popolni umik iz delniških naložb, si vnaprej natančno opredelite strategijo, pri kateri boste znova vstopili na trg - ta del je navadno najtežji za vlagatelje.
image_alt
Nošenje maske je tudi samozavajanje

Drži, da številni analitiki pričakujemo korekcijo, kar pa ni zagotovilo, da bo do te res prišlo. Nenazadnje gre le za višjo verjetnost, ne zagotovilo. Prav tako so se standardni modeli v trenutni nestandardni situaciji večkrat zmotili. Če gledamo iz zgodovinskega stališča, so trgi v poletnih mesecih lahko bolj nihajni in zgodovinsko gledano tudi manj donosni, če se dotaknemo koledarskih anomalij. V tem primeru gre za znani borzni rek, ki pravi, da prodaj maja in se vrni v novembru. Takšna strategija se je v preteklosti izkazala kot dolgoročno učinkovita strategija, še posebej takrat, ko so finančni trgi v obdobju od oktobra do maja rasli z nadpovprečno stopnjo rasti. Ne glede na razliko v donosnostih med zimskimi in poletnimi meseci, je pred odločitvijo o umiku iz naložbe smiselno upoštevati predvsem stanje na finančnih trgih in se manj zanašati na zgodovinske podatke. Če bi na primer to strategijo uporabili v ciklu okrevanja po zadnji veliki finančni krizi, ne bi bili deležni velikega dela rasti, kateri smo ji bili priča ravno v tem obdobju.
FOTO: Aly Song / Reuters
FOTO: Aly Song / Reuters

Pri realnih podatkih pa trenutno najbolj izstopata dva dejavnika, ki svarita pred nevarnostjo. Prvi je inflacija, drugi pa trenutna vrednotenja delnic na trgih. V kolikor se grožnja višje inflacije od pričakovanj uresniči, bi lahko na trgu doživeli korekcijo. V tem primeru bi bile najbolj na udaru delnice podjetij, katerih prihodnji dobički so močno odvisni od cene zadolževanja, kamor spadajo predvsem v javnosti močno priljubljena tehnološka podjetja. Najbolje pa se v takih obdobjih odrežejo podjetja iz sektorjev industrije, farmacije, nepremičnin in osnovnih potrošnih dobrin. Obstaja tudi verjetnost, da bo inflacija le prehodna, kar pa ne bo ustavilo vlagateljev pri odločitvi o prodaji ob prvem znaku morebitne večje nevarnosti. V vsakem primeru so tudi vrednotenja zgodovinsko nadpovprečna, saj so bila v skoraj 150-letni zgodovini višja le na vrhuncu dot-com balona pred dobrimi 20 leti. Govorimo o kazalcu Shiller PE Ratio, ki se nahaja pri vrednosti 37. Morda gre za novo realnost, ki je posledica vseh ukrepov, ampak se z denarjem ne gre igrati in špekulirati. V zadnjih štirih primerih, ko se je kazalec povzpel prek vrednosti 30 in se tam obdržal, je ne dolgo za tem sledil upad delniških tečajev za najmanj 20 odstotkov.
image_alt
Koliko seksa je v kapitalu?

Nihanja tečajev delnic so del borznega cikla in se temu ne da izogniti. V kolikor vas preveč skrbi, priporočam, da se posvetujete s strokovnjakom in skupaj pregledate, kako lahko vašo strukturo naložb prilagodite, da bo najbolje zasledovala naložbene cilje, obenem pa bila v skladu z vašo trenutno naklonjenostjo tveganju.
_______________
Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov nasvet@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.
 

Več iz rubrike