Drobni tisk

Kdo bo deux ex machina?
Fotografija: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Voranc Vogel

»Brothers and sister, testing times are now!«* S temi besedami so prejšnji petek kultni Laibach v telo in dušo vseh tistih, ki smo bili na koncertu, injicirali ne le težo sedanjega trenutka, ampak celo slutnjo prihodnosti. V tej naj bi bili po Laibachovi projekciji lovci na glave jastrebi s črno-bele videoprojekcije v ozadju glasbenikov. Tesnobnost ni spustilo niti razmišljanje, kdo in zakaj nas testira, niti ne misel, da je vse skupaj vendarle le umetnost, performans, teater!

Torej, vse tisto, kar naj ne bi bilo v Evropski uniji. Pa na žalost je! Vsaj tak očitek je brez zadržka tisočim na Strateškem forumu na Bledu v obraz vrgla srbska izvršna direktorica Evropskega sklada za Balkan Hedvig Morvai, ki je rekla bobu bob: »Dajte no, tole je zgolj teater. Mi se pretvarjamo, da reformiramo državo, Evropska unija pa se pretvarja, da nam bo odprla vrata.« V bistvu je dejala, da Balkana nihče noče, in obenem ga vsak želi imeti pod nadzorom. Balkanski kotel pač tli in ima plodovita tla za rast radikalizma. Torej, pred EU je res čas preizkušnje, v katerem se bo skristaliziralo, kdo in kako bo ugriznil v (kislo) jabolko in končal večletni (ne)trud za nadaljnjo širitev EU proti jugovzhodu. To je za EU nujno, saj bo sicer z rok spustila tisto, kar si bosta z veseljem vzeli investicijam naklonjeni Rusija ali Kitajska. Odločujoča bo hitrost. Odločujoča bo odločnost. A od kod naj stara počasna celina vzame know how hitrega in drznega sveta 21.stoletja? Morda bi lahko s svojim zgledom pomagal danes najbolj aktualni igralec ameriškega nogometa Colin Kaepernick. On je človek dejanj. Ne slepomiši, tvega in na strupena vprašanja, ali obstaja alternativa sedanjemu ameriškemu političnemu sistemu, odgovarja s klečanjem med ameriško himno. Sporočilo njegovega protesta proti sedanjemu ameriškemu političnemu sistemu je jasno: »Verjemi v nekaj, čeprav to pomeni žrtvovati vse.«

In res, v zgodovini se je že pogosto izkazalo, da tisti, ki ne vidi alternative, si je tudi ne zasluži. In tudi - pozor - ne zasluži vrtoglavih zelencev, kot si jih je prislužil Kaepernick in z njim ali zaradi njega tudi eden najbolj znanih in največjih proizvajalcev športne opreme – Nike. In to da misliti ….Pa ne le to, da so korporacije (vse pogosteje) hitrejše in drznejše ter pametnejše v svojih odločitvah, temveč o tem, da bo vloga političnih agitatorjev v prihodnosti pripadla ne političnim, temveč korporacijskim elitam... In če se to zgodi, samo upajmo na ugodnega deux ex machino.


* Bratje in sestre, čas preizkušnje je zdaj!

Več iz rubrike

mnenja

Obleka naredi človeka … ne. Ustvari pa izjemno močan vtis

Zakaj pospravimo stanovanje, ki ga želimo prodati, preden objavimo fotografije na spletu?

mnenja

Kdo je kriv za slab odnos do strank

Kot stranke smo že vsi kdaj naleteli na slab ali celo nemogoč odnos zaposlenih v nekem podjetju ali ustanovi, bili slabe volje in se zaobljubili, da se ne vrnemo nikoli več.

mnenja

Brisanje razlik med generacijami

Mlajši zaposleni bi se morali znati učiti iz izkušenj in modrosti starejših sodelavcev, ti pa se morajo naučiti biti odprti za sveže ideje mlajših kolegov.

mnenja

Petra Kovič: Dno potrebujemo. Če ni dna, ni odriva

Oprostite. Res mi je žal. Obžalujem. A bilo bi izumetničeno, fejk, zaslepljeno, nerealno, nespametno in celo neumno, če bi povsem zamolčali tisto, kar je povsod okoli nas. In v nas. Strah.

Komentarji: