Ženske najpogosteje vodijo poljska podjetja

Ob vsem poudarjanju pomena spolno mešanih ekip v menedžmentu raziskava ILO kaže na počasno rast deleža žensk na teh položajih.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

 V Evropi in osrednji Aziji zasedajo dobrih 34 odstotkov mest v upravah oziroma manj kot pet odstotnih točk več kot pred 20 leti, v 24 odstotkih družb ženska vodi podjetje.

Ženske v Sloveniji najpogosteje zasedajo direktorska mesta v srednje velikih podjetjih, vodijo jih 23 odstotkov, pod njihovo taktirko je 18 odstotkov malih podjetij in 11 odstotkov velikih. Na Poljskem, kjer so najbolj zastopane, pa vodijo skoraj 41 odstotkov malih podjetij, 37 odstotkov srednje velikih in 34 odstotkov velikih.

Večina, to je 57 odstotkov anketiranih podjetij na globalni ravni priznava, da so tista, kjer so vodstva mešana, bolj učinkovita in dobičkonosnejša, lažje zadržijo talente, več je inovacij, podjetje ima večji ugled ... Hkrati več kot sedem odstotkov žensk ocenjuje, da ženske ne zmorejo tako voditi družbe kot moški, medtem ko je enakgega mnebha skoraj četrtina moških. Najvišji položaji so za ženske težje dosegljivi, pravi 46 odstotkov anketiranih.

Več iz rubrike

kariera

[INTERVJU] Inženirka leta doc. dr. Aida Kamišalić Latifić, predavateljica in ra…

Doc. dr. Aida Kamišalić Latifić je zgled, kam pripeljejo ambicija, pogum in vztrajnost, če pot osvetljuje svetilnik znanja in zaupanje vase.

kariera

Tradicionalni način upravljanja podjetja je preteklost

Tradicionalni menedžer vedno najprej išče krivce, nato pa želi kot »krizni superman« hipoma reševati še probleme.

kariera

Prva izmed petih, ki je svoje bogastvo ustvarila iz nič

Kot 38-letnica je bila ena najmlajših ljudi na Forbsovem seznamu milijarderjev in edina Britanka.

kariera

Uspeh v poslu je v veliki meri odvisen od sreče – najnovejša raziskava

Najbolj prodajane poslovne knjige obljubljajo, da vas bodo naučile zmagovalno formulo in razkrile skrivnosti uspeha. Toda zadnja raziskava kaže, da izjemni uspehi v poslu večinoma temeljijo na sreči.

Komentarji: