So prispevki za popoldanski s.p. obvezni?

Pravno formalno gledano razlike med s.p in popoldanskim s.p ni, zato so tudi dolžnosti in pravice enake.
Fotografija: Kakšne prispevke plačuje oseba z registriranim popoldanskim s.p? Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Kakšne prispevke plačuje oseba z registriranim popoldanskim s.p? Foto: Getty Images/iStockphoto

S hobijem nekaj zaslužite, a ne dovolj, da bi pustili redno službo? Potem je idealno, da odprete popoldanski s.p., saj boste le tako lahko legalno izstavljali račune za svojo dopolnilno dejavnost.

image_alt
Število brezposelnih oseb pada

Lahko popoldanski s.p ustanovi vsak?

Popoldanski s.p lahko odpre vsak, ki je redno zaposlen za polni delovni čas, torej ga oseba, ki je zaposlena za krajši delovni čas, ne more odpreti. Prav tako popoldanski s.p ne pride v poštev za študente in upokojence.

Kdo plačuje prispevke?

Popoldanski s.p lahko odpre samo oseba, ki je zaposlena za polni delovni čas in je zavarovana na podlagi delovnega razmerja. Kar pomeni, da prispevke za socialno zavarovanje plačuje delodajalec. Kdor poleg zaposlitve opravlja dodatno dejavnost, plačuje pavšalne prispevke za zavarovanje.

Pravno formalno gledano razlike med s.p in popoldanskim s.p ni, zato so tudi dolžnosti in pravice enake. Razlika so edino precej nižji prispevki za socialno varnost, ki jih plačuje oseba z registriranim popoldanskim s.p.

image_alt
Kateri so najbolj iskani kadri?

Kakšni prispevki se plačujejo?

Oseba s tovrstno obliko s.p mora plačevati prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ), ki vključuje zavarovanje za invalidnost, telesno okvaro ali smrt, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni pri opravljanju navedene dejavnosti. Prispevek znaša 41,04 evra in se plačuje do 20. v mesecu za pretekli mesec.

Peka slaščic je vse bolj priljubljena dopolnilna dejavnost. Foto: Roman Šipić/Delo
Peka slaščic je vse bolj priljubljena dopolnilna dejavnost. Foto: Roman Šipić/Delo

Poleg tega je treba plačevati tudi pavšalni prispevek za zdravstveno zavarovanje (ZZ), ki znaša 10 evrov. Dodatni prispevek za ZZ, ki ga morajo od leta 2014 plačevati osebe z registriranim popoldanskim s.p, katerega osnova je 25 odstotkov povprečne bruto plače za oktober predhodnega leta, pa znaša 30 evrov. Skupni prispevki za popoldanski s.p tako do konca letošnjega leta znašajo 81 evrov.

Prispevki za popoldanski s.p spadajo med tako imenovane prispevke za posebne primere, saj gre za zavarovanje tveganj povezanih s popoldansko dejavnostjo. Ker na podlagi teh podjetnik ni osebno zavarovan, vplačil ni mogoče všteti v pokojninsko osnovo, pojasnjuje zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Vir. Data.si, ZPIZ

image_alt
Podjetniki srečnejši in bolj zdravi od zaposlenih

Več iz rubrike