Pot uspeha: Sirijec, ki je pri sosedih oral ledino, danes zaposluje več kot 800 Hrvatov

Mohamed Radwan Joukhadar je lastnik več uspešnih farmacevtskih in medicinskih podjetij na Hrvaškem, v katerih je skupaj zaposlenih že 829 ljudi.
Fotografija: Mohamed Radwan Joukhadar. Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Odpri galerijo
Mohamed Radwan Joukhadar. Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Radwan Joukhadar se je rodil v Siriji, leta 1969 pa se je zaradi študija preselil na Hrvaško. Zaključil je dodiplomski študij medicine in pridobil magisterij iz medicinske biokemije. Danes je uspešen podjetnik na področju proizvodnje in prodaje farmacevtskih in zdravstvenih pripomočkov. Njegova poslovna zgodba je navdihnila mnoge, sam pa velja za najbolj priljubljenega šefa na Hrvaškem. 

Prva zasebna farmacevtska trgovina na Hrvaškem


Leta 1990 je prišlo na Hrvaškem do spremembe zakonodaje, zaradi česar je bila od takrat dalje dovoljena trgovina na debelo z medicinskimi pripomočki. To je spodbudilo Joukhadarja, da je odprl prvo zasebno farmacevtsko trgovino na debelo na Hrvaškem, in sicer v mestu Vukovar. Dve leti kasneje je odprl še svojo prvo lekarno v Zagrebu. Na začetku sta bili v njej zaposleni zgolj dve osebi.  

Danes je v treh podjetjih v njegovi lasti skupaj zaposlenih kar 829 ljudi. Gre za trgovino, lekarno in tovarno Yasenka, ki se nahaja v Vukovarju. Velika večina dela poteka na Hrvaškem. Manjši delež poslovanja pa se odvija tudi v Ljubljani in v Sarajevu.

Tovarna dobila ime po ženi


Tovarna Yasenka v Vukarju. FOTO: Posnetek zaslona / Youtube
Tovarna Yasenka v Vukarju. FOTO: Posnetek zaslona / Youtube
Tovarna Yasenka v Vukarju, katere ustanovitelj in direktor je Joukhadar, je v lanskem letu ustvarila 250 milijonov prihodkov. Njeni začetki segajo v leto 2014, ukvarja pa se s proizvodnjo kozmetičnih izdelkov in prehranskih dopolnil. Izdelki se prodajajo po 20 državah po svetu.

Tovarno Yasenka je Joukhadar poimenoval po svoji življenjski sopotnici Jasenki. Pri tem je zgolj spremenil prvo črko imena, da bi bilo ime podjetja bolj internacionalno.


Leta 2015 finalist na EY izboru za podjetnika leta


Joukhadar je sicer zelo pomemben regionalni podjetnik na področju farmacije in medicinskih pripomočkov. V letu 2015 je postal finalist za EY izbor podjetnika leta.


Leta 2018 je bilo eno izmed njegovih podjetih uvrščeno na 37. mesto naj hrvaških podjetij glede na prihodke. Joukhadar je bil leta 2019 nagrajen tudi s strani hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, in sicer za posebne dosežke na področju farmacije in za humanitarne aktivnosti.
 

Kakovost je ključnega pomena


Joukhadar je prepričan, da mora biti kakovost ključna komponenta pri delu, ki se ga človek loteva. Smisel človeka je, da je koristen za skupnost, v kateri živi, pravi. Povedal je, da rad zaposluje mlade ljudi in jim pomaga, da se izpopolnijo v svojem delu. Zaposleni so podjetju zelo privrženi. Nekateri so na delovnem mestu že 20 let in več. V času pandemije ni nihče izgubil zaposlitve.

Mohamed Radwan Joukhadar meni, da je ključnega pomena za dobro poslovanje podjetja, da so v njem zaposleni sposobni ljudje in da obstaja določen red. V njegovih podjetjih se vedno posluje skladno z zakoni, pri proizvodnji so v rabi najboljši stroji in naprave, vse skupaj pa temelji na strokovnosti in znanju.
 

Več iz rubrike