Pot uspeha: Lydia Novak ima pri 12 letih že na tisoče strank

Lydia Novak je pri svojih 12 letih ustanovila podjetje. Na tisoče vrstnikom danes nudi online tečaje.
Fotografija: »Ni vam treba čakati na čas, ko boste služili denar in začeli uresničevati svoje sanje. Začnite zdaj,« je nasvet podala pogumna najstnica s podjetniško žilico. FOTO: Lydia Novak
Odpri galerijo
»Ni vam treba čakati na čas, ko boste služili denar in začeli uresničevati svoje sanje. Začnite zdaj,« je nasvet podala pogumna najstnica s podjetniško žilico. FOTO: Lydia Novak

V podjetništvu leta ne igrajo pomembne vloge. Uspešne podjetniške zgodbe snujejo tako mlajši kot starejši. Vseeno pa je podajanje v podjetniške vode že v zgodnjih najstniških letih prej redkost kot pravilo. Eden izmed takih primerov je zgodba o Lydii Novak, ki se je za podjetniško pot odločila že pri svojih 12 letih.

Lydia Novak, ki je danes stara 14 let, je zasnovala spletni tečaj Pinning Magic, ki je namenjen vsem, ki bi se radi naučili uporabljati Pinterest v podjetniške namene, piše Forbes, ki je s to izjemno deklico opravil intervju. 
 

Pri kreiranju pripetkov vedno bolj uspešna, zato je storitev ponudila tudi ostalim


Lydia pravi, da se je vse skupaj začelo, ko je bila stara dvanajst let. Takrat se je začela ukvarjati s »pini« oziroma pripetki. Gre za zaznamke, ki se jih uporablja na družbenem omrežju Pinterest. Uporabnikom omogočajo, da lahko prek njih shranjujejo svoje ideje. Podjetniki lahko na tak način ustvarijo pripetke za promocijo svojih izdelkov in idej ter jih povežejo z njihovo spletno stranjo.

Pinterest. FOTO: Shutterstock
Pinterest. FOTO: Shutterstock
Lydia je tako pri dvanajstih letih začela kreirati pripetke za svojo mamo in njeno podjetje. Ko ji je šlo pri tem vedno boljše in so se pokazali zelo dobri rezultati pri poslovanju, je storitev ponudila tudi drugim. Pred kratkim pa je na pobudo številnih zadovoljnih strank ustvarila tečaj, ki omogoča vsem zainteresiranim, da sami osvojijo tovrstna znanja.

Uporabniki se na tak način lahko naučijo, kako povezati pripetke, ključne besede in optimizacijo spletnih strani, da bi lahko pri spletnem marketingu dosegali najboljše rezultate. Poleg tega svojim strankam nudi tudi drugo pomoč s področja ustanavljanja podjetja, pravnih zadev in komunikacije s strankami.


Osnovno znanje je Lydia dobila od mame, ki ji je razložila pomen ključnih besed pri uvrščanju spletnih strani v iskalnik. Da bi pridobila več znanja s tega področja, se je udeležila tudi nekaterih Pinterest tečajev.

Lydia je v intervjuju razkrila, da se sicer v bodoče ne namerava poklicno ukvarjati s Pinterestom. Njen cilj je, da bi postala igralka in pevka. Spoznala pa je, da ji lahko delovanje v podjetništvu prinese finančna sredstva, ki ji bodo kasneje lahko omogočila, da bi uresničila svoje sanje.

»Ni vam treba čakati na čas, ko boste služili denar in začeli uresničevati svoje sanje. Začnite zdaj,« je za konec podala nasvet pogumna najstnica s podjetniško žilico.

Več iz rubrike