Pot uspeha: Njena zgodba dokazuje, da se močna volja in vztrajnost še kako izplačata

Naveličana je bila britanskega bančnega sistema, zato se je odločila ustanoviti banko, ki bo delovala tako, kot si je želela.
Fotografija: ​Valežanka, ki je v svojih 50. letih ustanovila lastno banko. FOTO: Michael Clement/The Observer
Odpri galerijo
​Valežanka, ki je v svojih 50. letih ustanovila lastno banko. FOTO: Michael Clement/The Observer

Anne Boden je ustanoviteljica in izvršna direktorica banke Starling Bank. Gre za spletno banko, ki deluje po principu aplikacij in za uporabo katere se ni treba ukvarjati z birokracijo. Omogoča takojšnje vpoglede in prejem obvestil, zaradi česar uporabnik lažje nadzoruje porabo in sledi postavljenim finančnim ciljem. Starling Bank je osvojila nagrado za najboljšo britansko banko v zadnjih treh letih.

Za britanski The Guardian je Anne Boden podelila svojo zgodbo o tem, kaj jo je motiviralo pri odločitvi, da ustanovi svojo banko, kakšni so bili začetki in kako je presegla vse ovire, ki se so pojavljale na njeni podjetniški poti.

Anne Boden, ustanoviteljica in izvršna direktorica banke Starling Bank.  FOTO: Michael Clement/The Observer
Anne Boden, ustanoviteljica in izvršna direktorica banke Starling Bank.  FOTO: Michael Clement/The Observer
Bodenova je odraščala v kraju Swansea. Odraščala je kot edinka. Nekoliko starejši starši so jo podpirali pri vseh idejah, ki si jih je želela uresničiti. Dovolili so ji, da je velik del denarja zapravila za nakup knjig. Navduševala se je nad literaturo s področja znanosti, delovanja sveta in biografijami. Študirala je računalništvo, nato pa se je zaposlila pri banki Lloyds. Leta 2012 je začela delati pri Allied Irish Banks, postala glavna operativna direktorica skupine, zaradi česar je začela na bančništvo gledati z drugačne perspektive.

»Tehnologija je spremenila način, kako nakupujemo, potujemo in živimo, medtem ko je bančništvo še naprej delovalo na star, prejšnji način,« je pripomnila.
 

»Ljudje so mislili, da sem nora«


FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
»Ljudje so mislili, da sem nora; da se nihče kar ne odloči, da bo ustanovil banko, sploh pa ne ljudje, ki izgledajo tako, kot jaz. Ampak v življenju sem prišla do točke, ko sem bila pripravljena na neuspeh. Stara sem bila 54 let in dovolj samozavestna, da mi je bilo vseeno, če bo kdo rekel, da sem neumna,« je o pritiskih iz okolja in o svoji neomajni volji povedala Anne Boden.

Kot je ugotovila Bodenova, je zagon banke vse prej kot lahka naloga. Podajanje v bančništvo namreč zahteva visoke začetne stroške, ustrezati je treba strogim predpisom, veliko je birokracije. Poleg tega v panogah financ in tehnologije žensk skoraj ni, zato je bilo vse skupaj še težje.


Številne zavrnitve so ji dale dodaten zagon


Vseeno si je zadala, da bo ustanovila banko, ki bo delovala na način, kot si je želela. Zato je leta 2014 pustila službo in se vrnila v Združeno kraljestvo. Prvi korak je bil zbrati potrebna sredstva za ustanovitev banke. Udeleževala se je številnih sestankov, na katerih je prepričevala potencialne investitorje. Pri tem je doživela na stotine zavrnitev, vendar je to ni ustavilo. Dalo ji je le še dodaten zagon, da je vztrajala.Po osmih mesecih izjemnih naporov ji je končno uspelo. Z zbranimi sredstvi je zaposlila nekaj ljudi in postala glavna tehnična direktorica. A nastopile so težave. Na neki točki se je eden izmed zaposlenih odločil ubrati drugačno pot in ustanovil svoje podjetje. Ekipa je razpadla, kar je bil za Bodenovo hud udarec. Na pomoč ji je priskočil star prijatelj in bivši sodelavec. Kmalu se je okoli nje zbrala nova ekipa nekoliko starejših, a modrejših ljudi, ki so ob njej še danes.
 

Pridobitev dodatne podpore in dovoljenja za bančništvo


Konec leta 2015 se je bankirka sestala z miljarderjem Haraldom McPikom, ki se je zanimal za naložbe na finančnem trgu. Po tem, ko ji je postavil nekaj zelo zanimivih vprašanj, se je odločil za sodelovanje z njo in jo podprl z 48 milijoni funtov. Junija 2016 je pridobila tudi dovoljenje, ki ji je omogočalo opravljanje bančništva. Tako je Bodenova leta 2017 končno lahko realizirala sanje o ustanovitvi svoje banke.

Danes je Starling Bank zelo uspešna banka, v kateri je zaposlenih 1000 ljudi, pri njej pa je odprtih 1,8 milijona računov. Bodenova je bila letos povabljena v britanski finančni odbor in vladni odbor za trgovino, njena zgodba pa dokazuje, da se močna volja in vztrajnost še kako izplačata.
 

Več iz rubrike