Nasveti za uspešno poslovno kosilo

Na poslovno kosilo ste povabili pomembno stranko ali pa potencialnega poslovnega partnerja. Kako se obnašati?
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: Lucas Jackson/Reuters
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: Lucas Jackson/Reuters

Poslovno kosilo je veliko več kot le druženje ob dobri hrani. Če želite, da se uspešno zaključi, morate upoštevati nekaj osnovnih pravil obnašanja.

image_alt
V nekaj letih letih iz nič ustvarili več milijonov vredno pivovarno

Obleka

Glede na to, da večina poslovnih kosil poteka med službenim časom, ste verjetno že primerno oblečeni. Če je v službi sproščen »dress code« potem je pametno, da se pred odhodom na kosilo preoblečete in uredite.

Bonton za mizo

Stranke vedno pozdravite na način, ki je del njihove kulturne norme. Če prihajajo iz tuje države, se pred snidenjem pozanimajte o bontonu glede rokovanja in podobnih stvari, ki velja za njihovo državo.

Ne glede na to, ali gre za meni s petimi hodi ali zgolj običajno kosilo, je pravilna izbira hrane osnova bontona. Izberite dve jedi, ob tem pa upoštevajte pravilo, da mora biti jed po velikosti primerljiva z drugimi za mizo. Torej če vaša stranka naroči solato, lahko vi o zrezku le sanjate.

image_alt
Kateri poklici veljajo za najbolj dolgočasne?

Med jedjo pokažite, da ste vešči jedilnega bontona. Žvečite z zaprtimi usti, pravilno uporabljajte pribor in jejte zelo počasi. Zapomnite si, da niste tam zaradi hrane, temveč da naredite dober vtis in sklenete posel.

Bodite pripravljeni

Pravilo, ki še posebej velja, če ste gostitelj druženja. Pred prihodom v restavracijo si poglejte meni, da se boste kasneje hitreje odločili, s tem pa pokazali odločnost. Pomembno je tudi, da kot gostitelj ves čas vodite pogovor. Na pogovor se lahko pripravite tako, da sestavite vrstni red tem in seznam vprašanj. Pazite, da boste med pogovorom ves čas sledili tempu drugih za mizo.

Ostanite zbrani

Gurmani vedo, da je v bližini dobre hrane težko ohraniti zbranost, pa vendar se zavedajte, da je za uspešno zaključeno kosilo fokus zelo pomemben.

Na poslovnem kosilu ni pretiravajte s pijačo. Foto: Getty Images/iStockphoto
Na poslovnem kosilu ni pretiravajte s pijačo. Foto: Getty Images/iStockphoto

Več hodov pomeni tudi več alkoholnih pijač, zato pazite, da se ne napijete prehitro, sicer se lahko zgodi, da se boste osmešili, česar pa si verjetno ne želite.

Bodite vljudni

Če se z nečim ne strinjate, ostanite mirni in prijazni. Svoje misli delite prefinjeno in na nevsiljiv način. Ves čas zgledno komunicirajte in ne dovolite, da bi poslovno kosilo ušlo izpod nadzora, še navaja Small Business.

image_alt
Poslovni ekscentriki (2/3): Steve Jobs je namakal noge v stranišče

Več iz rubrike