Kaj zaposleni pričakujejo od svojih delodajalcev?

Kaj mora glede na nedavno raziskavo vsebovati prepričljiva ponudba za zaposlitev?
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Zaposleni si na novem delovnem mestu želijo več kot le boljše plačilo in možnost usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja.

Tako je namreč pokazala nova študija analitičnega podjetja Gallup, v kateri je sodelovalo 13.000 zaposlenih ameriških državljanov.

Delodajalci, ki poskušajo obdržati obstoječe ali privabiti nove talente, morajo glede na osnovna pričakovanja potencialnih zaposlenih obravnavati več dejavnikov, so pokazali rezultati raziskave.

image_alt
Zakaj so ženske boljše vodje?

Kaj mora glede na nedavno raziskavo vsebovati prepričljiva ponudba za zaposlitev?

Nadomestilo

V raziskavi je bilo ugotovljeno, da zaposleni na novem delovnem mestu pričakujejo znatno povečanje prihodka in dodatne ugodnosti. Kar 64 odstotkom anketirancev se zdi ta dejavnik najbolj pomemben, kar je veliko več kot v raziskavi iz leta 2015, ko jih je tako odgovorilo 41 odstotkov.

Ravnovesje med delom in zasebnim življenjem

Ravnovesje med delom in zasebnim življenjem je naslednji najpomembnejši dejavnik. Tudi med delavci, ki ne doživljajo izgorelosti, se je v nedavni situaciji povečalo ozaveščanje o pozitivnih učinkih dela na daljavo, rezultate raziskave komentira direktor podjetja Gallup Ben Wigert.

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Možnost, da izkoristijo svoje potenciale

Kar 58 odstotkov anketirancev je odgovorilo, da je zanje zelo pomembno, da najdejo delovno mesto, ki jim dopušča, da delajo, kar znajo najbolje. Wigert delodajalcem ob tem priporoča, naj se dodatno potrudijo, da bi razumeli, kaj zaposlene resnično navdušuje. Po njegovem mnenju bi morali zaposlovalci potencialnim delavcem omogočiti realen vpogled v to, kako izgleda delo, ki ga bodo opravljali.

Varnost zaposlitve

Več kot polovica udeležencev je v anketi odgovorila, da bi v primeru menjave službe iskali varnost in stabilnost. Po dveh letih negotovosti je pomembno, da se delodajalci pokažejo kot stabilna sila, na katero lahko zaposleni računajo v dobrem in slabem, menijo strokovnjaki.

image_alt
Nika Mlinarič: Uspeh zame pomeni, da delaš to, kar ti je všeč

Raznolikost in vključenost

Vprašanje raznolikosti in vključenost se zdi zelo pomembno 42 odstotkom vprašanih, navaja CNN Business. »Zaposleni želijo resnične spremembe, ko gre za stalno zavezanost podjetja k raznolikosti zaposlenih in vodstva ter ustvarjanju kulture vključevanja za vse,« meni Wigert in dodaja, da morajo biti zaposlovalci pripravljeni razpravljati o teh spremembah.

Vsi našteti dejavniki so na splošno pomembni za vse iskalce zaposlitve, kateri so pomembnejši, pa je odvisno predvsem od panoge, lokacije in spretnosti iskalca zaposlitve. Wigert zato vsem delodajalcem priporoča, da so pozorni na to, kaj je njihovemu najbolj nepogrešljivemu kadru všeč pri delu v organizaciji in česa bi si želeli več.

»Zdaj je čas, da se ozrete na svojo organizacijo in se vprašate, ali vaši najpomembnejši kandidati za zaposlitev kupujejo to, kar vi prodajate,« meni Wigert.

image_alt
Warren Buffett svetuje, kako preprečiti odhod zaposlenih

Več iz rubrike