Globalno se rast plač umirja

Leta 2017 se je globalno nadaljevala rast plač, a je bila manjša kot v preteklih letih in najmanjša po letu 2008, ugotavlja Mednarodna organizacija dela ILO.
Fotografija: Foto Reuters
Odpri galerijo
Foto Reuters

K zgolj 1,8-odstotnemu zvišanju – še leta 2016 je znašala 2,4-odstotka, – je pomembno prispevala Kitajska. Če bi jo vzeli iz analize držav, ki zaposlujejo več kot 80 odstotkov delavcev na svetu, bi se rast ustavila na 1,1 odstotka. Ker so v razvitem svetu plače višje, je razumljivo, da se njihova rast pokaže počasneje kot pri nižjih zneskih, kljub temu pa je zanimiv podatek, da so se v zadnjih dvajsetih letih plače na razvijajočih se trgih skoraj potrojile, medtem ko so se v razvitih državah G20 povečale za devet odstotkov.

Bolj povedni so podatki po regijah. V Evropi (brez vzhodne) so se realne plače leta 2016 zvišale za 1,3 odstotka, leto pozneje so ostale na enaki ravni. K temu sta pomembno prispevali Francija in Nemčija s stagnacijo plač, predvsem pa Španija in Italija, kjer so se realno zaslužki zmanjšali. V vzhodni Evropi pa se po padcu leta 2015 plače dvigajo, leta 2017 realno za pet odstotkov. Po podatkih slovenskega statističnega urada se je povprečna plača v Sloveniji leta 2018 v primerjavi z letom 2016 povečala za šest odstotkov, v prvem polletju letos pa glede na isto lansko obdobje za 3,6 odstotka. Povprečna plača v letošnjem polletju je bila 1115 evrov neto.

Več iz rubrike

Komentarji: