Dolly Parton: Odraščala v revščini, danes ima 500 milijonov dolarjev

Dolly Parton je znana kot kraljica country glasbe, uvršča pa se tudi med 50 najvplivnejših žensk na svetu.
Fotografija: Foto: Scott Barbour / Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Scott Barbour / Getty Images

Dolly Parton je letos praznovala že 75. rojstni dan. Splošni javnosti je poznana predvsem kot izjemno uspešna country pevka. Marsikdo ne ve, da se uvršča med 50 najvplivnejših žensk na svetu, da poseduje premoženje v višini 500 milijonov dolarjev (443 milijonov evrov), da je ustanoviteljica zabaviščnega parka Dollywood, poleg tega pa je tudi lastnica radijske in televizijske postaje, modnih hiš, restavracij in raznih klubov.

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

Partonovi je nekdanji predsednik ZDA George Bush leta 2006 podelil nagrado za življenjske dosežke, leta 2011 pa je prejela Grammyja za življenjsko delo. Na spletni strani Insider so opisali njeno življenjsko pot.

Kot ena od 12 otrok odraščala v revni družini na podeželju

Partonova ni imela od nekdaj tako bleščečega življenja. Kot ena izmed 12 otrok je odraščala v revni družini na podeželju Appalachia v ZDA. Njen oče je bil pridelovalec tobaka in gradbeni delavec, njena mama pa je življenje posvetila vzgoji svojih otrok.

Foto: Matt Cardy / Getty Images
Foto: Matt Cardy / Getty Images
Partonova si je že kot mala punčka želela postati zvezda. Pri rosnih petih letih je napisala svojo prvo pesem Little Tiny Tassle Top. Dve leti kasneje je iz mandoline in dveh strun za bas kitaro izdelala svojo prvo kitaro.

Največje zasluge za začetek njene glasbene kariere so pripadale njenemu stricu Billu Owensu, ki je v svoji nečakinji videl velik potencial in postal njen prvi menedžer. Tako je Partonova pri svojih 10 letih dočakala svoj prvi nastop, leta 1957 pa posnela svojo prvo pesem Puppy Love. Dolly Parton je leta 1963 posnela šest pesmi in jih izdala na albumu Hits Made Famous by Country Queens.

Ena njenih največjih uspešnic je pesem Jolene, ki je v tistih časih dosegla prvo mesto na country lestvicah in 60. mesto na lestvici Billboard Hot 100. Izjemen uspeh so poželi tudi njeni komadi I Will Always Love You, Please Don't Stop Loving Me, Love is like a Butterfly in The Bargain Store.

Dobitnica Grammyja za najboljšo country pesem in za najboljšo žensko country vokalno zasedbo

Leta 1976 je Partonova zasnovala svojo prvo televizijsko oddajo Dolly, ki se je predvajala eno leto. Leta 1980 je igrala v svojem prvem filmu z naslovom 9 to 5. Prejela je dva Grammyja; enega za najboljšo country pesem, drugega pa za najboljšo žensko country vokalno izvedbo.

Leta 1983 je Partonova skupaj s Kennyhem Rogersom posnela uspešnico Islands in The Stream, ki je dosegla prvo mesto na pop, country in sodobnih lestvicah ter si prislužila številne nominacije za nagrade.

image_alt
Kako je Richard Branson rešil problem kraje v podjetju

Poleg tega, da je nizala številne glasbene in igralske uspehe, je Partonova znana tudi po svoji dobrodelnosti. Med njene dosežke se šteje tudi ustanovitev tematskega parka Dollywood v Tennesseeju blizu njenega domačega mesta, do česar je prišlo leta 1988. Fundacija je obljubljala 500 dolarjev vsakemu učencu, ki je uspešno zaključil srednjo šolo. Tako se je stopnja osipa znižala s 35 na šest odstotkov. Danes je nabor dejavnosti fundacije precej širši. Med drugim zagotavlja domišljijsko knjižnico, ki nudi otrokom po vsem svetu na stotine milijonov brezplačnih knjig.

Leta 2015 je izšel film Dolly Parton's Coat of Many Colours, ki pripoveduje zgodbo o pevkinemu vzponu v glasbeni karieri, o njenem otroštvu in težavah, s katerimi se je soočala njena družina. Film je požel izjemno gledanost. 

image_alt
Najdražja mesta na svetu v letu 2021

Partonova je tekom svoje 60 let trajajoče kariere izdala kar 91 albumov, osvojila devet Grammyjev, ustvarila milijonske prihodke za mesto Pigeon Forge po zaslugi tematskega parka Dollywooda, prodala 100 milijonov albumov, na koncertu v Glastonburyju leta 2014 pa pritegnila 100.000 obiskovalcev, kar ni uspelo še nobenemu drugemu glasbeniku.

Leta 1966 se je poročila z uspešnim podjetnikom Carlom Deanom. Svojih otrok nista mogla imeti, sta pa jih posvojila kar šest. Partonova ima v lasti pet hiš, vendar nima niti ene hišne pomočnice.

Več iz rubrike