Bi želeli zamenjati kariero? Osredotočite se na svoje osebnostne lastnosti

Znanje in izkušnje že dolgo niso več vse. 
Fotografija: Bolj kot znanje in izkušnje na dolgi rok štejejo osebnostne lastnosti.
Bolj kot znanje in izkušnje na dolgi rok štejejo osebnostne lastnosti.

Število posameznikov, ki se po dvostopenjskem univerzitetnem izobraževanju začnejo zavedati, da v resnici ne bi rada delali ničesar v povezavi s študijem, ki so ga zaključili, narašča iz leta v leto. LinkedIn je v študiji leta 2014 ugotovil, da zaradi takšnih realizacij izgubimo večjo količino nacionalne produktivnosti, ki bi nam potencialno v enem letu lahko prinesla dodatnih 150 milijard dolarjev.

Avstralska študija, ki je glede na tip osebnosti razvrstila 3500 ljudi v določenih poklicih, je ugotovila, da obstajajo določeni poklici, ki si z drugimi delijo z enake osebnostne lastnosti, poroča Bloomberg Businessweek. Trgovci z umetninami si na primer delijo osebnostne lastnosti z direktorji v javno zdravstvenih ustanovah in direktorji v izobraževalnem sektorju, certificirani finančni svetovalci so podobni strokovnjakom za internetno trženje in upravljavcem e-trgovin. Arhitekti imajo recimo podobne lastnosti kot poslovni analitiki itd.

Pristop k poklicu, ki temelji na osebnostnem tipu, se korenito razlikuje od pristopa, ki je v veljavi danes, ko ljudje izbirajo karierne odločitve na podlagi veščin, v katerih so dobri. »Veščine in izkušnje so pomembne, delodajalci pa vemo, da so najpomembnejši atributi dolgoročnega uspeha in angažiranosti osebnostne lastnosti in druge mehke veščine,« pravi soavtor avstralske študije Paul McCarthy, samostojni profesor računalništva na Univerzi v Novi Južni Wales.

Zanimivo je, da se je raziskovalcem ideja za študijo in hipotezo porodila ob analiziranju Twitter objav pripadnikov določenega poklica; podobne osebnostne lastnosti izražene v objavah so najprej odkrili pri programerjih, potem pri igralcih tenisa, znanstvenikih, arhitektih in doktorjih.

Na koncu so pregledali približno 128.000 uporabnikov Twitterja, ki so na svojem profilu imeli naziv delovnega mesta, ki je ustrezal tudi uradni klasifikaciji ameriškega urada za statistiko dela. Objavljeni izsledki so vključevali vsa delovna mesta, za katera so analizirati vsaj 50 uporabnikov Twitterja.

Študijo bodo raziskovalci razširili tudi onstran omenjenega omrežja, poleg tega pa bodo v testnih skupinah i analizirali vrhunske posamezniki v določenem poklicu, da bi se izognili pristranskostim. Ena izmed teh je, ko ljudje začnejo v svoje življenje preslikavati vloge, ki ji imajo na delovnem mestu in bi zaradi tega lahko dobili pristranske rezultate o osebnosti posameznika na določenem delovnem mestu.

Ugotovitve bodo zagotovo lahko koristne za vse ljudi, ki so trenutno zaposleni na področjih, ki jim grozi postopno izginotje ali drastično spreminjanje. 
 

Več iz rubrike

Komentarji: