Zavarovalniške prevare zvišujejo premije za ljudi in podjetja

Zavarovalnice vsako leto izplačajo za 2,2 milijardi evrov odškodnin na podlagi prevarantskih dejanj.
Fotografija: Foto Pexels
Odpri galerijo
Foto Pexels

Kljub temu, da preiskovalci vsako leto odkrijejo več prevar, Insurance Europe, evropsko zavarovalniško združenje, ocenjuje, da zavarovalnice vsako leto izplačajo za 2,2 milijardi evrov odškodnin na podlagi prevarantskih dejanj. V času, ko se tudi zavarovalniške storitve selijo na splet, bodo prevare pogostejše in težje jih bo zaznati. Trenutno v Evropi predstavljajo približno deset odstotkov vseh odškodninskih zahtevkov.


 

Iz obupne želje po denarju …


Neverjetnih primerov zavarovalniških goljufij je bilo v vseh obdobjih ogromno, prevaranti pa se s časom prilagodijo novim metodam razkrivanja. Kljub temu, da preiskovalci vsako leto odkrijejo več prevar, Insurance Europe, evropsko zavarovalniško združenje, ocenjuje, da zavarovalnice vsako leto izplačajo za 2,2 milijardi evrov odškodnin na podlagi prevarantskih dejanj. V času, ko se tudi zavarovalniške storitve selijo na splet, bodo prevare pogostejše in težje jih bo zaznati. Trenutno v Evropi predstavljajo približno deset odstotkov vseh odškodninskih zahtevkov.

Per Norstrom, izvršni direktor neprofitne organizacije Larmtjänst, ki se bojuje proti prevaram v zavarovalništvu, pojasnjuje, da je 80 odstotkov prevar majhnih, stroški za izplačila pa predstavljajo 20 odstotkov vseh prevarantskih izplačil. 20 odstotkov prevar pa je del organiziranega kriminala in so zelo zapletene in obsežne, te predstavljajo 80 odstotkov vseh stroškov. »Najbolj pomembno je, da se v preiskavah osredotočimo na velike zahtevke, kjer obstaja sum prevare,« nam je dejal na Dnevih zavarovalništva v Portorožu, kjer se vsako leto na dvodnevni konferenci zbere več kot 400 domačih in tujih strokovnjakov iz panoge.»Zavarovalnice v Evropi skupaj zberejo približno 1200 milijard evrov premij, izplačajo pa jih 1000 milijard. Predvideva se, da goljufije predstavljajo od pet do deset odstotkov izplačil. Raziskava, ki smo jo naredili med 13 državami, ki so članice platforme za kriminal v zavarovalništvu, je pokazala, da se na leto izplača približno 2,5 milijarde evrov na podlagi prevar, neodkritih pa naj bi bilo še dodatnih 13 milijard evrov prevarantskih odškodninskih premij,« pojasnjuje Per Norstrom in dodaja, da številke temeljijo na oceni nacionalnih združenj zavarovalnic.

Nalašč odrezana roka mladega dekleta in kasnejše zavračanje zdravljenja prišite roke sogovornika ne šokira. »Na Švedskem smo imeli primer moškega, ki je na železniške roke položil roko, da mu jo je odsekalo, in dobil ogromno denarja. Leto po tem dogodku je na tire položil še nogo. Preiskava je pokazala, da je to storil nalašč in na koncu je moral vse vrniti. Ljudje počnejo marsikaj iz obupne želje po denarju.«

Več iz rubrike

ikonomija

Umetna inteligenca: kaj nas Kitajci lahko naučijo in česa se moramo bati

Kitajska je leta 2017 napovedala, da želi do leta 2030 postati velesila umetne inteligence (UI). Medtem ko ZDA še vedno vodi v absolutnem smislu, se zdi, da Kitajska napreduje hitreje kot ZDA in EU -…

ikonomija

Slovenija vodi inovacijsko dirko v jugovzhodni Evropi

Slovenija se je po nacionalnih inovacijskih sistemih uvrstila med najvišje države med jugovzhodno Evropo (JVE), sledita ji Turčija in Srbija, je sporočila Evropska komisija.

ikonomija

Organizacijske tegobe prestavljenih olimpijskih iger

Poletne olimpijske na Japonskem so prestavljene na 23.julij naslednje leto. Se bodo olimpijske igre odvijale, če pandemija takrat še ne bo pod nadzorom?

ikonomija

Musk bo z milijonom dolarjev zavaroval upravo pred tožbami

Pri Tesli so Elon Musku v tem tednu izplačali skoraj milijon dolarjev, kateri bi pokrili stroške tožb, hkrati pa se slišijo pozivi po njegovi odstavitvi.

Komentarji: