Zaradi ukinitve gostovanja v EU potrošniki bežijo

Dopustniki se to poletje poskušajo izogniti nezaželenim stroškom, zato ponovna uvedba pristojbin za gostovanje s strani operaterjev ni odobravajoča.
Fotografija: Večnina potrošnikov sploh ne ve, kakšna je cena za gostovanje. Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Večnina potrošnikov sploh ne ve, kakšna je cena za gostovanje. Foto: Getty Images/iStockphoto

Zaradi ukinitve vključujočega gostovanja v Evropski uniji s strani več velikih operaterjev številni uporabniki mobilnih telefonov v Združenem kraljestvu pred prvo večjo poletno počitniško sezono po brexitu in sprostitvi omejitev zaradi pandemije razmišljajo o menjavi ponudnika.

image_alt
Operaterji vam morajo na dopustu nuditi enako kakovost kot jo domači

Večina sploh ne ve za dodatne stroške gostovanja

Raziskava mobilnega operaterja Lyca Mobile je pokazala, da kar 44 odstotkov potrošnikov razmišlja o zamenjavi mobilnega ponudnika, ker stroški uporabe mobilnega telefona v tujini povečujejo stroške njihovih potovanj v tujino.

Glede na rezultate raziskave sta le dve petini uporabnikov prepričani, da razumeta, koliko bodo plačali za gostovanje v EU, skrb vzbujajoče pa je, da jih 51 odstotkov sploh ne ve, ali je njihov operater ponovno uvedel stroške gostovanja.

Na dopustu si ne želimo dodatnih stroškov zaradi mobilnega telefona. Foto: Getty Images/iStockphoto
Na dopustu si ne želimo dodatnih stroškov zaradi mobilnega telefona. Foto: Getty Images/iStockphoto

Predpisi EU, ki državljanom ene države članice omogočajo, da v drugi državi članici uporabljajo mobilne storitve, kot so govor, sporočila in uporaba mobilnih podatkov, so bili prvič uvedeni leta 2017. Vendar v sporazumu o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije ni bilo določb o nadaljevanju te politike, navaja portal Techradar

image_alt
Kibernetski goljufi nas želijo prevarati na vsakem koraku

Vključeno gostovanje, več strank

Kljub nenehnim protestom proti ukiniti brezplačnega gostovanja v EU, so družbe EE, Three in Vodafone v zadnjem letu to storile. Virgin Media O2 je tako ostal edini večji operater, ki je nadaljeval politiko in jo v svojih tržnih gradivih promovira kot ključni povezovalni element. LycaMobile prav tako ponuja vključeno gostovanje in očitno upa, da mu bo to prineslo več strank.

Kot je povedal Allirajah Subaskaran, predsednik uprave družbe Lyca Mobile, je jasno, da se dopustniki to poletje poskušajo izogniti nezaželenim stroškom, zato je razumljivo, da ponovna uvedba pristojbin za gostovanje s strani operaterjev ni odobravajoča.

»Ker se potovanja nadaljujejo hkrati s krizo življenjskih stroškov, so stroški gostovanja za potrošnike velik problem. Vendar lahko in bodo ukrepali, saj potrošniki pri svojih mobilnih operaterjih vedno iščejo boljšo vrednost, meni Subaskaran.

image_alt
Novost WhatsAppa: vaš status kot glasovno sporočilo

Več iz rubrike