Z elektronsko kožo do boljšega zdravja

Elektronska koža bo uporabna predvsem v zdravstvene namene, z njo pa si bodo lahko pomagali tudi vrhunski športniki.
Fotografija: Elektronska koža za spremljanje zdravstvenega stanja / FOTO: CNN
Odpri galerijo
Elektronska koža za spremljanje zdravstvenega stanja / FOTO: CNN

Zdravniki bodo že čez nekaj let svojim pacientom postavili diagnozo prek elektronske kože. Japonski raziskovalci so namreč razvili izjemno tanko elektronsko kožo, ki jo je s pomočjo vodnega razpršila možno pritrditi na prsni koš in nositi nekaj dni. 

Takao Someya / FOTO: Achievementscenter
Takao Someya / FOTO: Achievementscenter
Tehnologijo je sicer razvil Takao Someya, profesor z univerze v Tokiu. Kljub temu, da klinična testiranja še niso bila opravljena, se Someya že dogovarja za sodelovanje z ustreznimi partnerji, ki bi omogočili proizvodnjo izdelka.

E-koža je izdelana iz prožnega materiala, polivinil alkohola, prevlečenega s plastjo zlata. Podpira funkcijo prenosnega senzorja, ki sprejema podatke o stanju telesa, kot so denimo merjenje srčnega utripa, zaznavanje gibanja mišic in drugo.
 

Elektronska koža zasnovana predvsem za starejše

 
Na prsnem košu naj bi imel uporabnik pritrjen tudi majhen brezžični oddajnik, ki bo podatke pošiljal na izbran pametni telefon, računalnik ali v sistem v oblaku. Na tak način bi lahko zdravnik na daljavo spremljal zdravstveno stanje pacienta. 
image_alt
Negotova usoda odrabljenih baterij za električne avtomobile

Someya je za BBC Business razložil, da je bila e-koža v osnovi zasnovana kot pripomoček za starejše. Kljub temu, da je telesne funkcije danes že možno spremljati s pametnim telefonom, pametno uro ali zapestnico, pa ti pripomočki starejšim niso preveč blizu. Poleg tega predstavljajo določeno motnjo na telesu. E-koža je po drugi strani tanka, lahka, raztegljiva in trpežna. Uporabnik zlahka pozabi, da jo ima na sebi, še pojasnjuje Someya.

Na Japonskem, kot tudi na številnih drugih koncih sveta, se prebivalstvo vse hitreje stara. Da bi kar najbolje poskrbeli za zdravje starejših, morajo imeti zdravniki pregled nad različnimi parametri. Prek e-kože bi lahko spremljali potek različnih bolezni, kot sta diabetes in srčno popuščanje. Hkrati bi lahko na tak način hitreje diagnosticirali morebitno bolezen, je prepričan Someya.
 

LED zaslon za spremljanje srčnega utripa

 
Someya v sodelovanju z družbo Dai Nippon Printing razvija tudi poseben LED zaslon, ki naj bi ga na hrbtni strani dlani nosili starejši in drugi, ki se izogibajo uporabi pametnega telefona. Uporabnik naj bi na njem opazoval podatke o srčnem utripu. Videl pa naj bi lahko tudi nekatere simbole, ki bi mu jih lahko v znak naklonjenosti pošiljali najbližji.
 

E-koža tudi za vrhunske športnike

 
Vaditeljica taekwondoja Mana Umehara ugotavlja, da bi lahko e-koža koristila tudi vrhunskim športnikom. Tehnologija namreč spremlja gibanje telesa in podatke pošilja na prenosni računalnik. Takšno sledenje gibanju zahteva rabo več kamer, je pojasnila za BBC Business.
image_alt
Pisalo iz posebne kovine z neomejenim rokom trajanja

Ker med pandemijo Umehara ni mogla trenirati s svojim trenerjem, mu je s pomočjo e-kože pošiljala podatke o gibanju. Ta je njene treninge spremljal na daljavo in ji podajal dodatne usmeritve.
 
 

Več iz rubrike