Vročinski val na Kitajskem zaprl pomembne tovarne

Zaradi vročinskega vala na Kitajskem so zaprli tovarne, ki dobavljajo dele za Teslo, Intel in Toyoto.
Fotografija: Kitajska začasno zaprla tovarne, ki dobavljajo Tesli. Foto: Arnd Wiegmann/Reuters
Odpri galerijo
Kitajska začasno zaprla tovarne, ki dobavljajo Tesli. Foto: Arnd Wiegmann/Reuters

Zaradi vročinskega vala na Kitajskem so zaprli tovarne, ki dobavljajo dele za Teslo, Intel in Toyoto, posledično pa se lahko cene surovin za proizvodnjo baterij za električne avtomobile in solarnih plošč močno zvišajo.

image_alt
Kitajska zlata doba pametnih telefonov se končuje

Največji svetovni proizvajalec baterij za električna vozila Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), in Intel sta po poročanju CNN in Bloomberga med večjimi podjetji, ki so za šest dni zaprla svoje tovarne v kitajski pokrajini Sečuan zaradi pomanjkanja električne energije, povezanega z vročinskim valom na tem območju.

To vpliva na tovarne, kot so Teslin dobavitelj baterij CATL, Applov dobavitelj Foxconn Technology, Toyota, Texas Instruments, Volkswagen, Onsemi in druga.

Od vode odvisna regija še posebej občutljiva na sušo

Po poročanju tujih medijev, so se temperature v zadnjih dneh v več mestih povzpele do 40 stopinj Celzija, zato je Kitajska vsem tovarnam v Sečuanu odredila prekinitev dela do 20. avgusta, da bi zmanjšala pritisk na električno omrežje. Med drugim se je zaradi največjega vročinskega vala v 60 letih močno povečala uporaba klimatskih naprav.

Trenutni vročinski val na Kitajskem naj bi bil najhujši v zadnjih 60 letih. Foto: REUTERS
Trenutni vročinski val na Kitajskem naj bi bil najhujši v zadnjih 60 letih. Foto: REUTERS

»Sečuan se sooča z 'najhujšim in skrajnim trenutkom' v oskrbi z električno energijo, zato oblasti poskušajo ohraniti električno energijo za prebivališča v regiji,« poroča kitajski državni časopis Sichuan Daily.

Regija je namreč odvisna od vodne energije, zaradi česar je še posebej občutljiva na vročinski val in sušo, ki izsušuje tudi rezervoarje hidroelektrarn.

image_alt
Tesla v Berlinu začasno zapira svoja vrata

Motenj ne pričakujejo, cene pa že višje

Sečuan je pomembno območje za industrijo polprevodnikov in solarnih panelov. V regijo, bogato z mineralnimi viri, se zgrinjajo proizvajalci surovin, ki se uporabljajo v fotovoltaični in elektronski industriji, kot je polisilicij - ključna sestavina solarnih panelov. Pokrajina je tudi pomembno rudarsko središče za pridobivanje litija, ki se uporablja za proizvodnjo baterij za električne avtomobile in pametne telefone.

Nekateri analitiki menijo, da bi lahko začasna zaustavitev povečala ceno polisilicija in litija, saj se bo ponudba zmanjšala. Predstavniki industrije so včeraj, 17. avgusta, le dva dni po zaustavitvi, agenciji Bloomberg potrdili, da se je cena polisilicija dejansko zvišala, piše The Verge.

Vendar pa nekatera podjetja ne pričakujejo prevelikih motenj. Po navedbah Bloomberga je podjetje Foxconn, ki v regiji izdeluje Applove iPade, povedalo, da suša nanje še ni imela velikega vpliva. Volkswagen pa naj bi v ponedeljek pripomnil, da ne pričakuje dolgih zamud pri dobavi.

image_alt
Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Več iz rubrike