Vojska na psih preizkuša visokotehnološka očala za nadzor na daljavo

Pse želijo opremiti s tako imenovanimi očali za razširjeno resničnost. Štirinožni prijatelji naj bi prejemali ukaze z velike razdalje. Prvi testi že potekajo.
Fotografija: Prototip je ožičen, psi na povodcu. Podjetje že dela na brezžični različici. FOTO: Command Sight
Odpri galerijo
Prototip je ožičen, psi na povodcu. Podjetje že dela na brezžični različici. FOTO: Command Sight

Vojska po svetu pse uporablja za različne misije. Ameriška vojska jih uporablja na primer za zaznavanje eksplozivov ali izsleditev ciljev. Težava: Da bi lahko vodnik psu dajal ukaze, mora biti ponavadi razmeroma blizu svojega štirinožnega prijatelja. Nova tehnologija naj bi to odpravila.

Ameriška vojska trenutno preizkuša očala za obogateno resničnost za svoje pse, torej očala, ki širijo resničnost. Raziskovalni oddelek je to objavil na blogu ameriške vojske.
 
Če ima štirinožni prijatelj takšna očala na gobcu, lahko ciljne oznake na primer projicirajo neposredno v pasje vidno polje. Na ta način žival ve, kam naj teče, vodnik psov pa lahko z varne razdalje na zaslonu spremlja, kaj se dogaja na prizorišču. Prototipi, ki jih je razvilo ameriško podjetje Command Sight, imajo namreč vgrajeno kamero, ki lastnikom omogoča, da natančno spremljajo, kaj vidi njihov pes.
 

Pametna očala prihajajo - a pot je še dolga


Stephen Lee iz ameriškega urada za raziskave vojske je dejal, da je že to pomemben korak naprej. Do zdaj so bile kamere pogosto nameščene na hrbtu štirinožnega prijatelja, slika pa je bila med hojo psa velikokrat neuporabna. Pri kamerah v očalih ni tako.

Vojaške pse že nadzorujejo na daljavo


Zamisel o daljinskem upravljanju psov ni povsem nova. Na primer, ameriška vojska že uporablja laserske kazalce za označevanje ciljev za živali. Toda za to morate biti psu veliko bližje kot pri novi tehnologiji. Uporabljajo se tudi radijski sprejemniki z zvočnimi ukazi neposredno na ušesih psov. Po mnenju raziskovalcev pa imajo ti pogosto slabost nenatančnosti. Zdaj preizkušena tehnologija razširjene resničnosti bi lahko »bistveno spremenila način uporabe vojaških psov v prihodnosti,« pravi AJ Peper iz Command Sight.
 
Z očali za razširjeno resničnost bi morali psi biti sposobni sprejemati ukaze od daleč. FOTO: Command Sight
Z očali za razširjeno resničnost bi morali psi biti sposobni sprejemati ukaze od daleč. FOTO: Command Sight
Vojaški raziskovalec Lee pojasnjuje, da razširjena resničnost pri psih deluje drugače kot pri ljudeh. Tehnologija temelji na tako imenovanih head-up zaslonih. Ti se denimo uporabljajo v sprednjih oknih lovskih letal, tako da pilotu ni treba gledati navzdol na svoje instrumente.


Preizkusi s psi mornarskih specialnih sil


Projekt je še vedno v zgodnji testni fazi, vendar je »zelo obetaven«, pravijo raziskovalci. Nadaljnja raziskovalna sredstva so že odobrena. Trenutni prototipi so še vedno ožičeni, psi so zato med testi na dolgih povodcih.

Command Sight zdaj želi sodelovati s posebnimi enotami v mornarici pri razvoju brezžičnih prototipov za njihove posebej usposobljene pse. Merjenje glav psov je bilo že izvedeno, tako da vsak štirinožni prijatelj prejme svoj prilagojen model očal. Po nadaljnjih povratnih informacijah naj bi očala nato začeli serijsko proizvajati, pravijo.
 

Več iz rubrike