Video: Sneg samodejno zdrsne s Tesline solarne strehe

Teslina solarna streha je med uporabniki čedalje bolj priljubljena. Odlikujejo jo številne funkcionalnosti.
Fotografija: Foto: Tesla
Odpri galerijo
Foto: Tesla

Lastniki hiš, ki posežejo po okolju bolj prijaznemu pridobivanju energije, se neradi odločajo za namestitev solarnih strešnikov na obstoječo streho, sploh če je ta že starejša. Vedo namreč, da jih bo treba ob zamenjavi strehe odstraniti, kar zahteva dodatno delo.

V podjetju Tesla so tako že pred časom predstavili solarno streho, ki je primerna za namestitev na popolnoma novo stavbo. Vanjo so sončne celice že vgrajene. Tovrstna kritina za proizvodnjo energije ima dolgo življenjsko dobo, stroški so nižji, hkrati pa jo je enostavneje namestiti, navajajo na spletni strani Electrek.

image_alt
Leteči dirkalnik na vodikov pogon

Elon Musk je nedavno poročal o precejšnjem povečanju proizvodnje tovrstnih izdelkov. Dejal je, da gre za izjemen produkt. V začetku so tovrstne strehe nameščali predvsem na hiše na območju Kalifornije in Floride, kjer so temperature skozi vse leto precej ugodne in je sneg redek pojav. V zadnjem času pa te postajajo pogosta praksa tudi v severnih predelih ZDA, kjer so temperature nekoliko nižje, sonce pa ne sije tako pogosto.

Splošno prepričanje namreč je, da so solarne strehe primerne predvsem v regijah, kjer je sončnega sevanja več, vendar to ni pravilo. Tudi v času oblačnega vremena del fotonov prehaja skozi oblake. Težava se pojavi, če je streha prekrita s snegom. V tem primeru se proizvodnja energije ustavi.

Foto: Tesla
Foto: Tesla

Toplota, ki jo proizvedejo solarni strešniki, stopi sneg

Solarni strešniki proizvedejo določeno količino toplote, ki pomaga stopiti sneg, ko ta zapade na streho. V primeru Tesline solarne strehe je ta učinek še močnejši, saj je tak sistem prisoten na pretežnem delu površine kritine, poroča Electrek.

Jason Lassen, novi lastnik Tesline solarne strehe, je delil posnetek, ki prikazuje, da se sneg na taki hiši stopi bistveno hitreje, medtem ko so okoliške hiše še prekrite z njim. Musk je sicer pred časom razpravljal o možnosti, da bi uvedel dodatno ogrevanje strehe, s čimer bi se postopek taljenja snega še pospešil.

Teslina solarna streha je bila sicer javnosti predstavljena že leta 2016, vendar pa je šele tri leta kasneje povpraševanje po njej poskočilo. Namenjena je pridobivanju električne energije, ki poganja hišo, zaradi česar se stroški za elektriko bistveno znižajo.

Izdelek je imel ob lansiranju zelo visoko ceno, zaradi česar je bil dostopen le ozkemu krogu ljudi. Pred nekaj meseci je Musk naznanil, da delajo na boljši cenovno dostopnosti strehe. Teslina solarna streha je izdelana iz plošč iz kaljenega stekla, ki nudijo objektu dobro zaščito pred različnimi zunanjimi vplivi.   

image_alt
Švedska kot prva v Evropi sestavila baterijsko celico

Več iz rubrike