»UTD v Sloveniji bo, ko bo povsod drugod«

Študije kažejo, da si lahko vsaka država privošči neko stopnjo (univerzalnega) temeljnega dohodka, nam je že lani povedal Jurgen De Wispelaere, gostujoči raziskovalec na finski univerzi v kraju Tampere, sicer politolog, ki je tudi član finske raziskovalne ekipe.
Fotografija: Foto: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Foto: Matej Družnik/Delo

V Sloveniji je edino resno študijo o uvedbi UTD že pred leti naredila dr. Valerija Korošec.

Ugotovila je, da bi lahko vsak državljan dobil 300 evrov in da bi bilo to tudi fiskalno vzdržno. Njene izračune so potrdili tudi v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Slovenci smo naklonjeni UTD. V raziskavi Slovensko javno mnenje iz leta 2013 je bilo 36 odstotkov za in le 16 odstotkov proti. Nadaljnjih 35 odstotkov pa je bilo premalo informiranih, da bi se opredelili.


Profesor s Fakultete za socialno delo Srečo Dragoš meni, da bo teh vedno manj. Nasprotniki namreč napačno trdijo, da se UTD ne izide, da je to napad na finance. »To ni res in to je dokazljivo v relativnem in absolutnem smislu. Nekateri nasprotniki bodo sicer še vedno trdili svoje,« razlaga Dragoš. Zanimivo je, da nasprotniki, ki jih ne prepriča noben argument in dokaz, uporabljajo iste argumente, ki so se pojavljali že ob koncu 19. stoletja proti idejam o uvedbi socialne države – kdor ne dela, naj ne je; da bo država predraga, če bomo kar tako dajali. Pozabljajo pa, da brez meritokratske pravičnosti ni demokracije.

In kdaj si lahko obetamo UTD? »Na Slovenskem bo UTD, ko bo povsod drugod, prej ga ne bo,« odvrne Dragoš.

Več iz rubrike

ikonomija

Slovenija vodi inovacijsko dirko v jugovzhodni Evropi

Slovenija se je po nacionalnih inovacijskih sistemih uvrstila med najvišje države med jugovzhodno Evropo (JVE), sledita ji Turčija in Srbija, je sporočila Evropska komisija.

ikonomija

Organizacijske tegobe prestavljenih olimpijskih iger

Poletne olimpijske na Japonskem so prestavljene na 23.julij naslednje leto. Se bodo olimpijske igre odvijale, če pandemija takrat še ne bo pod nadzorom?

ikonomija

Musk bo z milijonom dolarjev zavaroval upravo pred tožbami

Pri Tesli so Elon Musku v tem tednu izplačali skoraj milijon dolarjev, kateri bi pokrili stroške tožb, hkrati pa se slišijo pozivi po njegovi odstavitvi.

ikonomija

Gary Vaynerchuk: »Za večjo srečo prilagodite pričakovanja osebnega dohodk…

Belorusko-ameriški milijonar je prepričan, da bi mladi podjetniki morali za večji uspeh premisliti svoje sanje in realno prilagoditi pričakovanja osebnih dohodkov.

Komentarji: