Finska preverja možnost univerzalnega temeljnega dohodka

Na Finskem želijo ugotoviti, ali bi uvedba univerzalnega temeljnega dohodka poenostavila socialni sistem in povečala zaposlenost. Januarja bo zato 2000 naključno izbranih iskalcev zaposlitev namesto nadomestila za pomoč brezposelnim začelo prejemati po 560 evrov mesečno, brez vsakih pogojev in obveznosti.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

S to testno akcijo na nacionalni ravni bo Finska prva država na svetu, ki bo brez pogojev izplačevala univerzalni temeljni dohodek, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedala Marjukka Turunen iz finskega inštituta za socialno zavarovanje Kela, ki vodi projekt.

Da so izbrani za sodelovanje v poskusu, bodo prostovoljci izvedeli šele tik pred silvestrovim. Med njimi bodo predvsem osebe v starosti med 25 in 58 let, ki so novembra letos prejemale denarno nadomestilo za pomoč brezposelnim.

Avtorji projekta upajo, da bodo s poskusom ljudi spodbudili, da si poiščejo zaposlitev. Številni prejemniki socialne podpore namreč ne sprejmejo manjših del, ker bi bili po odbitju davkov bili na slabšem, je menila Turunenova.

Univerzalni temeljni dohodek ne bo smel biti obdavčen, tudi če bo oseba zaslužila več kot 4000 evrov na mesec. "Menimo, da bo to velika spodbuda, da bo nekdo sprejel delo vsaj za polovičen delovni čas," je dejala vodja projekta.

Poleg tega bo univerzalni temeljni dohodek tudi zmanjšal birokracijo. Kdor je zdaj brez zaposlitve, mora namreč nenehno izpolnjevati obrazce in vlagati zahtevke. Pri univerzalnem temeljnem dohodku pa to ne bo potrebno.

Več iz rubrike

Rimac Technology bo razvil in proizvedel baterijske sisteme za Skupino BMW

To sodelovanje predstavlja ključni trenutek v rasti podjetja Rimac Technology.

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.