Twitter in TikTok v pogovorih glede potencialne združitve

Ameriško podjetje Twitter je opravilo predhodna pogajanja o morebitni združitvi svoje storitve z družabnim omrežjem TikTok, ki je v lasti kitajskega podjetja ByteDance.
Fotografija: Twitter zanima le ameriški segment družbenega omrežja. FOTO: Edaccor / Shutterstock
Odpri galerijo
Twitter zanima le ameriški segment družbenega omrežja. FOTO: Edaccor / Shutterstock

The Wall Street Journal je v soboto poročal, da Twitter zanima le ameriški segment družbenega omrežja. Tržna vrednost slednjega naj bi znašala desetine milijard dolarjev, kar postavlja vprašanje, kako bo ameriško podjetje financiralo posel? Twitter je namreč težak približno 29 milijard dolarjev, korporacija Microsoft, ki velja za glavnega kandidata za ameriški segment družbenega omrežja, pa presega 1,6 bilijona dolarjev.

Časopis nima podatkov, ali je Twitter pripravljen logično zaključiti pogajanja in konkurirati drugim interesentom. To podjetje bi potrebovalo močne partnerje, da bi pridobilo delček kitajskega družbenega omrežja.

V četrtek je ameriški predsednik Donald Trump podpisal dva izvršna naloga, s katerima ameriškim podjetjem prepoveduje kakršno koli poslovanje s ByteDanceom in njegovimi hčerinskimi družbami. Enako velja za družbeno omrežje WeChat in njegovega lastnika - kitajskega internetnega giganta Tencent skupaj s podružnicami.Prepovedi v obeh primerih začnejo veljati 45 dni po objavi odlokov, torej konec septembra. Uradni predstavnik kitajskega ministrstva za zunanje zadeve Wang Wenbin, ki je komentiral podpis ameriškega vodje teh dveh dokumentov, je dejal, da mora ameriška vlada prenehati pritiskati na tuja podjetja pod krinko nacionalne varnosti.

Trump je 3. avgusta dejal, da mora Microsoft ali drugo ameriško podjetje do 15. septembra skleniti posel za nakup TikToka, sicer bo na ameriških tleh družbeno omrežje - prepovedano. 31. julija je predsednik dejal, da namerava prepovedati TikTok v ZDA.

Pred tem je Bloomberg, ki se sklicuje na svoje vire, poročal, da bo Trump prisilil ByteDance, da se odpove svojemu deležu v ​​ameriški diviziji TikTok, tako da podjetje ne bo moglo nadzorovati delovanja aplikacije v državi.

Zaskrbljenost administracije Združenih držav glede družbenega omrežja izhaja iz trditev, da se njegovo vodstvo ukvarja s propagando in prenaša podatke uporabnikov kitajskim oblastem.
 

Več iz rubrike