Starejši kupujejo zlato, mlajši bitcoin

Pri iskanju alternativnih naložb za zavarovanje premoženja se odraža zanimiv starostni učinek.
Fotografija: Ne glede na to, ali gre za starejše ali mlajše zasebne vlagatelje: Vsekakor je alternativna naložba, ki jo imajo najraje, letos prinesla izjemno močne rezultate. FOTO: Jiap / Shutterstock
Odpri galerijo
Ne glede na to, ali gre za starejše ali mlajše zasebne vlagatelje: Vsekakor je alternativna naložba, ki jo imajo najraje, letos prinesla izjemno močne rezultate. FOTO: Jiap / Shutterstock

Obnašanje zasebnih vlagateljev med pandemijo covida-19 se glede na starostno skupino močno razlikuje, so ugotovili strokovnjaki ivesticijske banke JP Morgan Chase. Čeprav so na splošno vsi vlagatelji zainteresirani za alternativne naložbe, starejši stavijo na zlato, mlajši pa imajo raje kriptovalute.

Milenijci, generacija, rojena v začetku osemdesetih do poznih devetdesetih, stavijo na delnice, predvsem na tehnološke, starejši pa svoje delnice prodajajo, razlagajo analitiki.

»Starejša generacija še naprej vlaga svojo presežno likvidnost v obvezniške sklade, katerih nakup je junija in julija ostal močan,« so strategi zapisali v poročilu, v katerem so analizirali naložbene tokove.Letošnje povpraševanje se najbolj odraža v delnicah na svetovnih borznih trgih, ki so se v zadnjih štirih mesecih povprečno zvišale za 46 odstotkov v primerjavi z marčevskimi najnižjimi vrednostmi, rasti ETF skladov, ki nadomeščajo direktne investicije v delnice, ker so za večino vlagateljev zaradi razpršitve veliko bolj varni, zlatu in srebru ter kriptovalutah.

Prisotnost priložnostnih investitorjev je očitna na vseh področjih – zasebnim vlagateljem gre precej dobro v primerjavi z institucionalnimi vlagatelji v smislu izbire delnic in časovnega razporeda pozicij, poudarjajo strokovnjaki.


ETF-ji vezani na zlato ali bitcoin so v zadnjih petih mesecih deležni močnega priliva, saj tako stari kot mladi vidijo argumente v prid »alternativne« valute, so zapisali strategi.

Ne glede na to, ali gre za starejše ali mlajše zasebne vlagatelje: Vsekakor je alternativna naložba, ki jo imajo najraje, letos prinesla izjemno močne rezultate.

Cena zlata se je od začetka leta zvišala za dobrih 36 odstotkov, ta teden pa je dosegla nov rekordni znesek - več kot 2000 dolarjev za unčo. Bitcoin je sredi julija začel nov reli in na kratko presegel psihološko mejo 12.000 dolarjev - prvič po avgustu 2019.
 

Več iz rubrike

finance

Milijonarka: Biti premožen ni tako enostavno kot si mislite

Biti izjemno premožen ne pomeni, da imaš brezskrbno življenje, kakršnega si morda predstavljate - vsaj po mnenju te milijonarke in njenega moža.

finance

Kuba v pričakovanju prvega uradnega padca valute po kubanski revoluciji

Kubanski peso naj bi letos prvič po revoluciji leta 1959 doživel uraden padec vrednosti, s tem pa ne bo več izenačen z ameriškim dolarjem.

finance

Švedska bo verjetno prva opustila gotovino

Švedska je bila po obsegu brezgotovinskih plačil že prej ena izmed vodilnih držav. Pandemija koronavirusa pa je še pospešila opustitev bankovcev in kovancev v državi.

finance

Prihaja regulacija in obdavčitev kriptovalut

Finančni ministri EU so se na neformalnem dvodnevnem zasedanju v Berlinu zavzeli za enostavno obdavčitev.

Komentarji: