Starejši kupujejo zlato, mlajši bitcoin

Pri iskanju alternativnih naložb za zavarovanje premoženja se odraža zanimiv starostni učinek.
Fotografija: Ne glede na to, ali gre za starejše ali mlajše zasebne vlagatelje: Vsekakor je alternativna naložba, ki jo imajo najraje, letos prinesla izjemno močne rezultate. FOTO: Jiap / Shutterstock
Odpri galerijo
Ne glede na to, ali gre za starejše ali mlajše zasebne vlagatelje: Vsekakor je alternativna naložba, ki jo imajo najraje, letos prinesla izjemno močne rezultate. FOTO: Jiap / Shutterstock

Obnašanje zasebnih vlagateljev med pandemijo covida-19 se glede na starostno skupino močno razlikuje, so ugotovili strokovnjaki ivesticijske banke JP Morgan Chase. Čeprav so na splošno vsi vlagatelji zainteresirani za alternativne naložbe, starejši stavijo na zlato, mlajši pa imajo raje kriptovalute.

Milenijci, generacija, rojena v začetku osemdesetih do poznih devetdesetih, stavijo na delnice, predvsem na tehnološke, starejši pa svoje delnice prodajajo, razlagajo analitiki.

»Starejša generacija še naprej vlaga svojo presežno likvidnost v obvezniške sklade, katerih nakup je junija in julija ostal močan,« so strategi zapisali v poročilu, v katerem so analizirali naložbene tokove.Letošnje povpraševanje se najbolj odraža v delnicah na svetovnih borznih trgih, ki so se v zadnjih štirih mesecih povprečno zvišale za 46 odstotkov v primerjavi z marčevskimi najnižjimi vrednostmi, rasti ETF skladov, ki nadomeščajo direktne investicije v delnice, ker so za večino vlagateljev zaradi razpršitve veliko bolj varni, zlatu in srebru ter kriptovalutah.

Prisotnost priložnostnih investitorjev je očitna na vseh področjih – zasebnim vlagateljem gre precej dobro v primerjavi z institucionalnimi vlagatelji v smislu izbire delnic in časovnega razporeda pozicij, poudarjajo strokovnjaki.


ETF-ji vezani na zlato ali bitcoin so v zadnjih petih mesecih deležni močnega priliva, saj tako stari kot mladi vidijo argumente v prid »alternativne« valute, so zapisali strategi.

Ne glede na to, ali gre za starejše ali mlajše zasebne vlagatelje: Vsekakor je alternativna naložba, ki jo imajo najraje, letos prinesla izjemno močne rezultate.

Cena zlata se je od začetka leta zvišala za dobrih 36 odstotkov, ta teden pa je dosegla nov rekordni znesek - več kot 2000 dolarjev za unčo. Bitcoin je sredi julija začel nov reli in na kratko presegel psihološko mejo 12.000 dolarjev - prvič po avgustu 2019.
 

Več iz rubrike

finance

Primanjkljaj in dolg države bosta še poskočila

Odhodki državnega proračuna bodo letos za 800 milijonov evrov višji, vlada pa tudi za 2022 predvideva višjo proračunsko porabo in višji primanjkljaj.

finance

IMF: Javne investicije v cepljenje proti covidu-19 se izplačajo

Javni izdatki, namenjeni pospešitvi proizvodnje cepiv in cepljenj proti covidu-19, bodo okrepili javne prihodke in gospodarsko rast, ocenjuje IMF.

finance

Hitrejše okrevanje razvitih ekonomij zvišuje nervozo trgov v razvoju

V zadnjih nekaj mesecih inflacijska pričakovanja spodbujajo številne okoliščine, ki spremljajo postpandemično okrevanje.

finance

Najnovejšo napetost povzročajo kitajske kršitve človekovih pravic

Prvomajske počitnice so izgubljene, tudi junijski začetek poletne sezone zaenkrat ni obetaven.

Komentarji: