Je Trump zafural slavno Silicijevo dolino?

Kitajska inovativna podjetja izzivajo vodilne ameriške tehnološke rešitve, ki nastajajo v sloviti Silicijevi dolini.
Fotografija: Ameriška tehnološka podjetja zdaj že resno čutijo konkurenco iz Kitajske, kjer nastaja nadomestna Silicijeva dolina. FOTO: zimmytws / Shutterstock
Odpri galerijo
Ameriška tehnološka podjetja zdaj že resno čutijo konkurenco iz Kitajske, kjer nastaja nadomestna Silicijeva dolina. FOTO: zimmytws / Shutterstock

Svet vsaj ta trenutek še nekoliko čuti nadvlado ameriške tehnologije, ki jo je zadnja leta posodabljala Silicijeva dolina. V tej so zbrana svetovno priznana visoko-tehnološka podjetja in pa tudi obetavna zagonska podjetja; oboji so zdaj že zaznali izziv, ki ga predstavljajo kitajska tehnološka podjetja. Skrb na ameriški strani je še posebej opazna zdaj, ko se zaznava manjše število inovacij, ki prihajajo iz Silicijeva doline.
 

Upočasnjevanje Silicijeve doline


Prevzemi majhnih in obetavnih tehnoloških zagonskih podjetij s strani tehnoloških velikanov in pa vse manjša raven sprejemanja novincev v svoje okolje, je slavno Silicijevo dolino pokazala v drugačni luči.»Medtem ko so bile inovacije v Silicijevi dolini predvsem plod tujcev, ki so prihajali v ZDA, je zdaj proti-imigrantska politika predsednika Trumpa vplivala na padec inovativnosti in na splošno upočasnjevanje Silicijeve doline,« pravi direktor ekonomskega inštituta Nankai Liu Gang.
 

Kitajska ne počiva


Ob upočasnjevanju Silicijeve doline pa v Shenzhenu, na jugu Kitajske, nastaja novo tehnološko naselje, ki bi lahko kmalu nadomestilo ameriški inovativni center v Kaliforniji. V Shenzhenu namreč delajo na čim bolj vključujočem okolju, obenem pa so pozorni na utrip mesta, ki bi privabil mlade inovatorje. Privabiti pa želijo tako domače, kot tudi tujce, ki bi svoje znanje in talente želeli uporabiti v tehnološkem svetu.

Dejstvo, da je TikTok postal tarča ameriške vlade, govori o uspehu kitajske aplikacije na globalnih trgih. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Dejstvo, da je TikTok postal tarča ameriške vlade, govori o uspehu kitajske aplikacije na globalnih trgih. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Medtem ko Silicijeva dolina kaže znake utrujenosti, so kitajska podjetja razvila WeChat in TikTok, ki dobivajo vedno več uporabnikov po celem svetu - hkrati pa uporabljajo tudi naprednejšo tehnologijo, kot ameriški izzivalci.
 

Ubijanje inovacij


Na Kitajsko pa se zdaj vračajo tudi posamezniki, ki so svoje znanje pridobili v ZDA; takšen je milijarder Huang Zheng, ki je leta 2015 ustvaril podjetje Pinduoduo. Zheng je svojo kariero začel pri Googlu, nato pa se vrnil na Kitajsko in ustvaril svoje podjetje, ki med drugim kotira na slovitem Nasdaqu.

Silicijeva dolina se zdaj preveč osredotoča na ideološke inovacije, medtem ko se kitajska podjetja ukvarjajo z uporabnostjo in tehnološko dovršenostjo trenutnih tehnologij, piše Global Times.

Global Times še dodaja, da se ameriška podjetja prevečkrat poslužujejo ubijanja inovacij, ki grozijo večjim podjetjem. Slednja namreč prevzamejo vsako podjetje, ki ustvari boljšo rešitev, medtem ko Kitajci dopustijo rast tudi malim podjetjem.

Več iz rubrike