Gospodarska katastrofa v Franciji

Krize takšne razsežnosti Francozi ne pomnijo od druge svetovne vojne. Strategija rasti številnih podjetij je postala strategija preživetja.
Fotografija: Francosko gospodarstvo se je na splošno zmanjšalo že tretje četrtletje zapored, kar pomeni tehnično recesijo. FOTO: Ink Drop
Odpri galerijo
Francosko gospodarstvo se je na splošno zmanjšalo že tretje četrtletje zapored, kar pomeni tehnično recesijo. FOTO: Ink Drop

Pandemija novega koronavirusa je močno prizadela vodilne industrijske države zahoda, kriza pa nikakor ni prizanesla Franciji, drugemu največjemu gospodarstvu v evroobmočju. Francoski časopisi (Le Monde, Les Echos, La Tribune) pišejo o resnični gospodarski katastrofi, ki je doletela Francijo kot posledica epidemiološke krize. Po uradnih podatkih, objavljenih 30. julija, so udarca - brez izjem - deležne vse panoge francoske industrije in poslovanja. Analitiki ugotavljajo, da od druge svetovne vojne ni bilo krize takšne razsežnosti.

Po podatkih nacionalnega zavoda za statistiko INSEE je francoski BDP v drugem četrtletju letos padel za 13,8 odstotka. Analitiki povezujejo globino padca z zaprtjem vseh »nebistvenih« podjetij v obdobju karantene od 17. marca do 11. maja. Potrošnja gospodinjstev se je močno zmanjšala (-11 odstotkov), naložbe so padle (-17.8 odstotka), gradbeni sektor se je ustavil, izvoza pa je manj za 25,5 odstotka.Kar zadeva negativne kazalnike, je Francija postala ena vodilnih v evroobmočju. Najslabši kazalci v drugem četrtletju so, kot smo že poročali (tukaj), bili v Španiji - minus 18,5 odstotka BDP. Francosko gospodarstvo se je na splošno zmanjšalo že tretje četrtletje zapored, kar pomeni tehnično recesijo.

Najbolj je trpel turistični sektor (57-odstoten upad), sledi mu 46-odstotni upad transporta. Po napovedi Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) bo padec francoskega BDP letos znašal 11 odstotkov. Kriza je prizadela največja francoska podjetja - od metalurških velikanov do vodilnih v modni industriji.


Okrevanje francoskega gospodarstva bo trajalo vsaj dve leti, a verjetno še veliko dlje, napovedujejo strokovnjaki. Vse je odvisno od tega, kako hitro lahko znanstveniki razvijejo cepivo proti covidu-19, pravijo.
Kar zadeva negativne kazalnike, je Francija postala ena vodilnih v evroobmočju. FOTO: Pankratov Yuriy / Shutterstock
Kar zadeva negativne kazalnike, je Francija postala ena vodilnih v evroobmočju. FOTO: Pankratov Yuriy / Shutterstock

Povečanje javnega dolga je neizogibno, saj vlada uvaja obsežne programe pomoči v višini 40 milijard evrov za podporo ključnim sektorjem. Brezposelnost se naglo povečuje in naj bi do sredine leta 2021 dosegla zgodovinski vrh 11,5 odstotka. Veliko je odvisno tudi od tega, kako hitro se bo zagnal glavni motor francoskega gospodarstva.

Analitiki tako monstruozne gospodarske izgube pojasnjujejo z dejstvom, da je stroga karantena v Franciji trajala približno dva meseca, medtem ko je, denimo v Nemčiji, ki se je na epidemijo veliko hitreje odzvala, le en mesec. Opozarja se, da so bile omejitve poslov in potovanj v Franciji veliko bolj resne kot v sosednjih evropskih državah.

Veliko bo odvisno tudi od hitrosti okrevanja svetovnega gospodarstva, saj je Francija močno odvisna od mednarodnega turizma in trgov za svoje izdelke z visoko dodano vrednostjo - agrobiznis, luksuzno blago, kemikalije in vesoljski sektor. Po najbolj optimistični napovedi Banke Francije je mogoče raven pred krizo doseči leta 2022.
 

Več iz rubrike