Bo vlada znižala stopnjo DDV?

Ukrep znižanja davka na dodano vrednost (DDV) po vzoru sosednjih držav bi pomagal k oživitvi delovanja obrtnikov in podjetnikov, ki se soočajo z negativnimi posledicami epidemije covida-19, menijo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).
Fotografija: Ministrstvu za finance in vladi so včeraj ponovno, kot že konec junija za četrti protikoronski zakon, predlagali znižanje DDV. FOTO: Zaplatil Igor
Odpri galerijo
Ministrstvu za finance in vladi so včeraj ponovno, kot že konec junija za četrti protikoronski zakon, predlagali znižanje DDV. FOTO: Zaplatil Igor

»Naš ključni cilj mora biti, da oživimo slovensko gospodarstvo, ki ga je prizadela epidemija covida-19. Zaradi upada naročil so mnogi primorani tudi odpuščati. Z znižanjem stopnje DDV, kot so to storile tudi sosednje države, bi pospešili domačo potrošnjo, kar bi posledično pomenilo tudi več prilivov v državno blagajno. Po drugi strani pa slovenski potrošniki ne bi kupovali izdelkov in storitev v sosednjih državah, ki so znižale DDV,« je, kot so danes sporočili iz OZS, poudaril predsednik zbornice Branko Meh.

Ministrstvu za finance in vladi so včeraj ponovno, kot že konec junija za četrti protikoronski zakon, predlagali znižanje DDV.

Poleg znižanja stopenj z 22 na 20 odstotkov in z 9,5 na 8,5 odstotka predlagajo, naj država za najbolj prizadete panoge - kozmetične storitve, avtobusni prevozi, prireditvena dejavnost, dejavnosti kemičnega čiščenja in pranja, šivanje izdelkov po meri, izdelava čevljev, fotografske storitve, domača in umetnostna obrt - začasno omogoči obračun DDV po znižani stopnji (8,5 odstotka).Za področje turizma in gostinstva (gostinske storitve prehrane, brezalkoholne pijače, vino in pivo, razen za alkoholne pijače z več kot 15 volumenskih odstotkov alkohola) pa predlagajo začasno znižanje DDV na sedem odstotkov.

Kot smo poročali junija (tukaj) je nemčija občutno znižala splošno stopnjo DDV. Avstrija je znižala DDV na področju gostinstva in nastanitvenih dejavnosti na pet odstotkov, znižanje stopnje DDV pa sta že napovedali tudi Italija in Hrvaška.

»V Sloveniji so izdelki in storitve v okviru določenih obrtnih dejavnosti, ki izvajajo storitve za končnega potrošnika, obdavčeni z 22-odstotnim DDV, zaradi česar so njihove storitve in izdelki predragi za končnega porabnika. Številni so v času epidemije covida-19 ostali brez dela, zmanjšala se je tudi kupna moč. Znižanje stopnje DDV bi tako pomenilo vsaj delno pomoč, ki bi marsikateremu obrtniku in podjetniku omogočila preživetje, sicer bodo primorani odpuščati in zapirati obratovalnice,« menijo v zbornici.

Več iz rubrike

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

aktualno

Nosečo mamo zaradi kraje čokolad obsodili na deset mesecev zapora

Tridesetletna Zagrebčanka bo zaporno kazen odslužila z družbenokoristnim delom, je odločilo sodišče.

aktualno

Odpadke iz zahoda nezakonito vozijo v srednjo in vzhodno Evropo

Zločini proti okolju so deležni več pozornosti, odkar so podnebne politike postale ključnega pomena, v najnovejšem poročilu ugotavlja Europol.

aktualno

G7: Širjenje mednarodnega vpliva in zoperstavljanje Kitajski

Voditelji skupine G7 so v nedeljo, 26. junija, ponovno vzpostavili partnerstvo z novim imenom: 'Partnerstvo za globalno infrastrukturo in naložbe'.

Komentarji: