TikTok prijavljen zaradi kršitev pravic potrošnikov

Evropska potrošniška organizacija je zoper družbenemu omrežju TikTok vložila prijavo, poročajo iz domače potrošniške zveze.
Fotografija: Prijava je sestavljena iz štirih sklopov, ki navajajo več kršitev tega sicer priljubljenega kitajskega družbenega omrežja, ki je v osnovi storitev za deljenje videoposnetkov. FOTO: Mike Blake/Reuters
Odpri galerijo
Prijava je sestavljena iz štirih sklopov, ki navajajo več kršitev tega sicer priljubljenega kitajskega družbenega omrežja, ki je v osnovi storitev za deljenje videoposnetkov. FOTO: Mike Blake/Reuters

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je danes sporočila, da je Evropska potrošniška organizacija (BEUC) na Evropski komisiji in mreži nadzornih organov za varstvo potrošnikov vložila prijavo zoper prepoznavnemu družbenemu omrežju TikTok.
 

Varstvo potrošnikov in osebnih podatkov


Glede vložene prijave in spornih praks TikToka so na ZPS že opozorili Tržni inšpektorat in Informacijskega pooblaščenca. Slednji dve instituciji so vključili, ker se kršitve dotikajo zakonodaje varstva potrošnikov ter varstva osebnih podatkov.

ZPS je sicer članica Evropske potrošniške organizacije, ki je prijavo vložila, izpostavljajo na ZPS.

Očitki


Prijava je sestavljena iz štirih sklopov, ki navajajo več kršitev tega sicer priljubljenega kitajskega družbenega omrežja, ki je v osnovi storitev za deljenje videoposnetkov. Platforma je posebej priljubljena med otroki in najstniki, zadnje raziskave pa ugotavljajo, da prihaja do kršitev pravic te skupine uporabnikov, saj potrošniki niso zavarovani pred prikritim oglaševanjem in neprimerno vsebino, piše v sporočilu.
 

Nepošteni pogodbeni pogoji


Pogodbeni pogoji, ki jih TikTok uporablja v sodelovanju s svojimi uporabniki, so po prepričanju zvez potrošnikov nejasni, dvoumni in v prvi vrsti koristijo zgolj upravljavcem platforme. Tako na primer določila o avtorskih pravicah TikToku dajejo neomajno pravico do uporabe, distribucije in tudi reprodukcije posnetkov, ki jih ustvarijo in objavijo uporabniki platforme. Uporabniki TikToka so ob tem brez vsakršnega nadomestila.
Na družbenem omrežju se pojavlja vse več (tudi neokusnih) izzivov, nemalo kdaj pa gre kar za prikrite ograševalske kampanje.
Na družbenem omrežju se pojavlja vse več (tudi neokusnih) izzivov, nemalo kdaj pa gre kar za prikrite ograševalske kampanje.

 

Sporne virtualne valute


Med očitki so se znašle tudi virtualne valute TikToka (gre za nekakšne virtualne kovance), ki jih lahko uporabniki platforme uporabijo za nakup daril prepoznavnim osebnostim na tem družbenem omrežju. Organizacije potrošnikov tudi na tem področju opozarjajo na nepoštene pogodbene pogoje in zavajajoče prakse, ki so del politike virtualnih valut TikToka. Predvsem v oči bode absolutna pravica TikToka do spreminjanja menjalnega razmerja med virtualno valuto in darili v svojo korist.
 

Nezavarovani otroci in najstniki


Številne poznavalce področja, predvsem pa starše je TikTok razburil na področju prikritega oglaševanja in potencialno škodljivih vsebin, ki so jim izpostavljeni otroci in najstniki. TikTok namreč ni sprejel ukrepov, ki bi omenjeno skupino uporabnikov zavarovali pred prikritim oglaševanjem in neprimernimi vsebinami.

Podjetjem je v trenutni ureditvi omogočeno oglaševanje na platformi TikTok, pri tem pa se hitro širijo načini prikritega oglaševanja, opozarjajo zastopniki pravic potrošnikov. Pri tem izpostavljajo, da oglaševalci pogosto organizirajo izzive, skozi katere uporabnike spodbujajo k ustvarjanju video vsebin, v katerih so navedeni specifični izdelki in blagovne znamke. Takšni izzivi so običajno domena t.i. spletnih vplivnežev, uporabniki pa pogosto spregledajo oglaševalski namen teh vsebin.

FOTO: Dado Ruvic/Reuters
FOTO: Dado Ruvic/Reuters

ZPS poudarja tudi, da lahko otroci in najstniki hitro dostopajo do neprimernih vsebin, saj TikTok ustreznih varovalk glede tega nima vzpostavljenih.
 

Obdelava osebnih podatkov


Med zadnjimi očitki TikToka so še zavajajoče prakse pri obdelavi osebnih podatkov uporabnikov. »TikTok uporabnikov ne obvešča jasno, še posebno otrok in najstnikov, o bistvenih informacij, na primer katere njihove osebne podatke zbira, za kakšne namene in iz katerih zakonitih razlogov. Ker bi šlo lahko za kršitev Splošne uredbe o varstvu podatkov, so bili nanje opozorjeni nadzorni organi za varstvo osebnih podatkov, ki že preiskujejo TikTokove prakse,« poročilo o prijavi zaključuje ZPS.

Na ZPS sicer skupaj z ostalimi članicami Evropske potrošniške organizacije pozivajo k celoviti preiskavi spornih praks in nepoštenih pogojev navedenega kitajskega družbenega omrežja. Potrošniške organizacije si v prvi vrsti prizadevajo za uskladitev pravic potrošnikov v EU s politiko TikToka, ob tem pa delajo v smeri čim večje preglednosti pri obveščanju uporabnikov glede poslovnega modela in načina obdelave osebnih podatkov.

Več iz rubrike