TikTok postal bolj priljubljen kot Google

Aplikacija za ustvarjanje kratkih (in včasih nesmiselnih) video posnetkov ima od avgusta dalje več ogledov kot prvi spletni brskalnik na svetu.
Fotografija: TikTok. Foto: Mario Tama / Getty Images / AFP
Odpri galerijo
TikTok. Foto: Mario Tama / Getty Images / AFP

Spletno družbeno omrežje za deljenje video posnetkov TikTok je očitno postalo najbolj priljubljena spletna destinacija. Po podatkih podjetja Cloudflare, ki se ukvarja z varnostjo informacijske tehnologije (IT), ima aplikacija za viralne video posnetke več ogledov kot ameriški in najbolj priljubljen spletni brskalnik. Lani je bil sicer Google na prvem mestu, letos pa ga je TikTok s pozicije izrinil februarja, marca in junija ter vsak mesec od avgusta dalje.

image_alt
Ameriška tiktokerka, ki z Excelovimi tečaji služi milijone

Ljudje si želijo zabave

Družba Cloudfare je ob navedbi podatkov sporočila, da podatke spremlja s svojim orodjem Cloudflare Radar, ki spremlja spletni promet, navaja BBC News. Menijo, da je eden od razlogov za porast priljubljenosti TikToka pandemija covida-19, saj so ljudje zaradi raznih ukrepov ostali doma in iskali zabavo na spletu. Uporabniki naj bi aplikacijo TikTok do julija letos prenesli več kot tri milijard-krat.

Google: Foto: Paresh Dave / Reuters
Google: Foto: Paresh Dave / Reuters
Družbeno omrežje, ki je v lasti kitajskega podjetja ByteDance, ima zdaj več kot milijardo aktivnih uporabnikov po vsem svetu, njihovo število pa še naprej narašča. Na Kitajskem se aplikacija zaradi upoštevanja tamkajšnjih cenzurnih pravil imenuje Douyin in deluje v drugem omrežju. Aplikacija Douyin je bila prvotno izdana septembra 2016. Letos je Kitajska odločila, da bodo uporabniki, mlajši od 14 let, na platformi lahko preživeli največ 40 minut na dan.

TikTok je bil mednarodno sicer predstavljen leta 2018, po združitvi z drugo kitajsko socialno medijsko storitvijo Musical.ly. Slednja si je leta 2019 prislužila začasno prepoved v Indiji, protiobveščevalno preiskavo v ZDA in rekordno globo v višini 5,1 milijona evrov, potem ko je bilo ugotovljeno, da je Musical.ly zavestno gostil vsebine, ki so jih objavljali mladoletni uporabniki.

image_alt
Video: S TikTokom zasluži skoraj 300 evrov na dan

Ker gre za eno od edinih mednarodno uspešnih kitajskih aplikacij, so politiki in regulatorji zunaj Kitajske izrazili zaskrbljenost glede varnosti in zasebnosti. Lani je bil TikTok prisiljen zanikati, da ga nadzira kitajska vlada, poroča BBC News. Theo Bertram, vodja javne politike družbe TikTok za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko, je dejal, da bo družba zavrnila vsako zahtevo Kitajske po posredovanju podatkov.

Video posnetki hrane in receptov

V aplikaciji so objavljeni različni kratki videoposnetki, ki zajemajo žanre, kot so komedija, ples in politika. V Združenem kraljestvu je najbolj priljubljen ustvarjalec umetnik ličenja z uporabniškim imenom @abbyroberts s 17,4 milijona sledilcev. Letos je uporabnik @Francis.Bourgeois z 1,6 milijona sledilcev pustil službo in postal polno zaposleni 'trainspotter' (ljubitelj vlakov in železnic) zaradi svojih viralnih videoposnetkov na železniških postajah, v katerih govori o vlakih in jih pozdravlja, ko peljejo mimo.

Testenine z grahom, špinačo in feta sirom. Foto: Getty Images
Testenine z grahom, špinačo in feta sirom. Foto: Getty Images

Ključni del uspeha aplikacije TikTok pa so postali tudi video posnetki hrane in receptov, ki dosegajo na milijone ogledov. Marca 2022 bo zato v ZDA začela delovati nova storitev dostave hrane TikTok Kitchen, ki bo ljudem omogočala naročanje jedi, izvirno ustvarjenih v viralnih videoposnetkih. Jedilnik bo temeljil na najbolj viralnih trendih hrane v aplikaciji in bo vključeval jedi, kot so testenine s pečenim feta sirom, ki jih je Google uvrstil na seznam najbolj iskanih jedi leta 2021.

image_alt
Lažni posnetki Toma Cruisa niso škodljivi, toda vzbujajo skrbi

TikTok Kitchen soustanavlja Robert Earl, ki ima v ZDA v lasti gostinske lokale Planet Hollywood, Buca di Beppo in Bertucci's. Dejal je, da je za začetek delovanja načrtovanih približno 300 TikTok restavracij po vsej državi, do konca leta 2022 pa naj bi jih bilo več kot 1000. Storitev TikTok Kitchen bo delovala v številnih restavracijah, ki pripadajo verigam v lasti gospoda Earla, navaja BBC News.

Več iz rubrike