Teslin električni Cybertruck na voljo konec leta 2022

Elon Musk je sprva napovedal, da bo Teslino električno dostavno vozilo na trgu že konec letošnjega leta, vendar se je časovnica zamaknila.
Fotografija: Tesla Cybertruck. Foto: Tesla
Odpri galerijo
Tesla Cybertruck. Foto: Tesla

Tesla je Cybertruck, električno dostavno vozilo, predstavila že leta 2019 in hkrati napovedala, da bo ta na trgu dostopen do konca leta 2021. Konec leta se že počasi približuje, pri tem pa so govorice o lansiranju Tesline nove pridobitve potihnile. Kot je za Electrek pojasnil Elon Musk, se je časovnica nepričakovano zamaknila. Električno dostavno vozilo naj bi bilo lansirano šele konec leta 2022.
 
image_alt
Hrvaški Rimac postavil svetovni rekord

V dogajanje je uprtih veliko oči, saj je šlo za dolgo pričakovano pridobitev. Na področju lansiranja električnih dostavnih vozil oziroma električnih mini tovornjakov pa se v zadnjem času odvijajo bitke, saj številni proizvajalci tekmujejo, kdo bo med prvimi. Teslin Cybertruck, ki je nekoč veljal za potencialno prvega, zdaj zaostaja.
 
Tesla je šele nedolgo nazaj zasnovala inženirsko zasnovo vozila. Hkrati je Musk opozoril, da bo imelo podjetje pri uvajanju Cybertrucka v proizvodnjo nekaj izzivov. Razlog je tudi v jekleni eksoskeletni karoseriji, ki zahteva povsem nove proizvodne postopke.
 
Še med objavo finančnih rezultatov prejšnji mesec za drugo četrtletje letošnjega leta je Tesla ohranjala isti časovni okvir za električno dostavno vozilo. Navedla je le, da se bo proizvodnja slednjega začela v tovarni Gigafactory Texas po modelu Y.

Proizvodnja vozila prestavljena na leto 2022

 
»Napredujemo tudi pri industrializaciji vozila Cybertruck, katerega proizvodnja je trenutno načrtovana po modelu Y,« so dejali predstavniki podjetja.
 
Proizvodnja modela Y naj bi se po takratnih podatkih začela ob koncu leta 2021, vendar pa je naknadno ta začrtan časovni okvir postal malo verjeten.
 
Že nekaj tednov po objavi finančnih rezultatov so pri Tesli potrdili, da je proizvodnja vozila prestavljena na leto 2022.
 
image_alt
Električni avtomobili: Kakšna je usoda odsluženih baterij?

Musk je v začetku septembra sklical pogovor z zaposlenimi v podjetju Tesla. Podal je najnovejše informacije o prihajajočem novem električnem avtomobilu Tesla, ki bo na voljo za 25.000 dolarjev. Pri tem je komentiral, da bo Tesla ob koncu četrtletja deležna norega vala dobav.
 
V izjavi za Electrek je Musk potrdil, da se proizvodnja električnega dostavnega vozila ne bo zgodila pred koncem leta 2022. Pri tem je dodal, da je problem načrtovanega vozila raba nove tehnologije, zaradi česar bo proizvodni proces zelo zahteven. Posledično naj bi do serijske proizvodnje prišlo šele konec leta 2023. Za načrtovano vozilo je dodal, da bo šlo za poseben projekt.
 

Več iz rubrike