Tesla: Zaradi domnevne nevarnosti odpoklic skoraj pol milijona vozil

Ker naj bi pri nekaterih Teslinih vozilih prišlo do tveganja za nastanek prometnih nesreč, so se odločili za njihov odpoklic.
Fotografija: Foto: Shannon Stapleton/Reuters
Odpri galerijo
Foto: Shannon Stapleton/Reuters

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla bo odpoklical več kot 475.000 avtomobilov modelov 3 in S zaradi težav s kamero za vzvratno vožnjo in prtljažniki, ki povečujeta tveganje za nastanek prometnih nesreč, je sporočila ameriška uprava za varnost v cestnem prometu. Gre za avtomobile, ki so nastali med letoma 2014 in 2021.

Odpoklicanih bo 356.309 avtomobilov modela 3 in 119.009 avtomobilov modela S, je sporočila Nacionalna uprava za varnost v cestnem prometu (NHTSA).

Skupno število odpoklicanih vozil je skoraj enako pol milijona vozil, ki jih je Tesla dobavila lani, izpostavlja Reuters.

image_alt
Švedska kot prva v Evropi sestavila baterijsko celico

Nevarnost poškodovanja mehanizma za vzvratno vožnjo in odpiranja sprednjega prtljažnika brez opozorila

Pri avtomobilih modela 3 se lahko »kabelski snop kamere za vzvratno vožnjo poškoduje zaradi odpiranja in zapiranja pokrova prtljažnika, kar prepreči prikaz slike kamere za vzvratno vožnjo«, je sporočila NHTSA.

Pri vozilih modela S pa se lahko zaradi težav z zapahi sprednji prtljažnik odpre »brez opozorila in ovira voznikovo vidljivost, kar poveča tveganje za trčenje«, so sporočili iz Tesle. V družbi niso seznanjeni z nobeno nesrečo, poškodbami ali smrtnimi žrtvami, povezanimi s težavami, navedenimi v odpoklicu avtomobilov, navaja NHTSA.

image_alt
Video: Neuničljivi robotski ščurek se prikrade v vse špranje

Pri Tesli se na poizvedovanja Reutersa glede odpoklica še niso odzvali.

Na Kitajskem bodo odpoklicali približno 200.000 Teslinih vozil, je danes sporočil tamkajšnji regulator trga. Med njimi 19.697 uvoženih modelov S, 35.836 uvoženih modelov 3 in 144.208 modelov 3, proizvedenih na Kitajskem.

NHTSA je pred tem pod drobnogled vzela 580.000 Teslinih vozil zaradi odločitve družbe, da omogoči igranje video iger na osrednjem zaslonu avtomobila v času, ko se vozilo premika. Tesla se je naknadno odločila, da to funkcijo onemogoči v času vožnje, še navaja Reuters.

image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Več iz rubrike