Tesla v vesolju z več kot 22.000 km/h drvi mimo Marsa

Tesla Roadster Elona Muska in njen voznik »Starman« sta prvič letela mimo Marsa, dve leti po tem, ko je SpaceX avtomobil poslal v vesolje.
Fotografija: Tesla Roadster z manekenom, ki je na voznikovem sedežu oblekel vesoljsko obleko SpaceX. Avto je bil v vesolje izstreljen z raketo Falcon Heavy leta 2018. FOTO: SpaceX 
Odpri galerijo
Tesla Roadster z manekenom, ki je na voznikovem sedežu oblekel vesoljsko obleko SpaceX. Avto je bil v vesolje izstreljen z raketo Falcon Heavy leta 2018. FOTO: SpaceX 

Februarja 2018 je SpaceX na krovu rakete Falcon Heavy v globoko vesolje izstrelil Teslo Roadster v lasti ustanovitelja podjetja Elona Muska. Električno vozilo, ki ima na voznikovem sedežu lutko z vesoljsko obleko z imenom »Starman«, je pravkar prvič preletelo Mars.
 
Avtomobil ima v notranjosti pnevmatik miniaturno figuro Starmana. V prtljažniku ima kopijo znanstvenofantastičnih romanov »Fundacija« Isaaca Asimova in »Štoparski vodič po galaksiji« Douglasa Adamsa, skupaj z brisačo in napisom »Brez panike«. Zvočniki avtomobila pa so po izstrelitvi predvajali pesem Davida Bowieja »Space Oddity«.
 
Slika Muskove Tesle na konici rakete Falcon Heavy. FOTO: SpaceX / YouTube
Slika Muskove Tesle na konici rakete Falcon Heavy. FOTO: SpaceX / YouTube
Od takrat raketa po vesolju pluje brez goriva, ali drugega pogona, na čelu slednje pa je stoji Muskov rdeči avtomobil.
 
»Gre za raketni oder na čelu konice rakete,« je za Business Insider povedal Jonathan McDowell, astronom iz Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziko, ki je neodvisno izračunal Teslin tesni prehod planeta Mars.
 
Tesla naj bi zdrsnil v krožno orbito med Marsom in soncem. Toda misija je spodletela in Tesla je končala na eliptični poti, ki jo vodi daleč mimo Marsove orbite, proti pasu asteroidov; orbito obkroži približno vsakih 557 dni. Pot je avtomobilže vodila mimo Marsove orbite, toda takrat planet ni bil tako blizu.


Avto se je prvič tako približal Marsu in v sredo - po izračunih McDowella - letel približno 7,4 milijona kilometrov od rdečega planeta.
 
Niti Tesla niti Falcon Heavy, pritrjen nanjo, ne pošiljata signalov nazaj na Zemljo, zato je McDowell pot avtomobila izračunal na podlagi zadnjih razpoložljivih podatkov, ko je raketa zapustila Zemljo. Uporabil je iste gravitacijske podatke, ki jih Nasa uporablja za usmerjanje svojih vesoljskih sond.

Ilustracija Starmana in Muskove Tesle, ki letita mimo Marsa. FOTO: SpaceX / YouTube
Ilustracija Starmana in Muskove Tesle, ki letita mimo Marsa. FOTO: SpaceX / YouTube
»To je precej samozavestna ekstrapolacija, saj gravitacijo razumemo precej dobro,« je dejal McDowell. 
 
Muskov avtomobil naj bi 5. novembra letel »blizu« Zemlje, na razdalji 52 milijonov kilometrov od našega planeta. Sčasoma bo šel mimo Venere in Merkurja.
 
Kmalu po izstrelitvi Tesle Roadster so trije raziskovalci z univerze v Torontu izračunali, da bo avtomobil drvel skozi vesolje, dokler se v naslednjih 10 milijonih let ne zaleti na Zemljo, Venero ali sonce.

Več iz rubrike