Tesla bo prodajala elektriko

Hčerinska družba Tesla Energy Ventures pridobiva dovoljenja za prenos energije neposredno do odjemalcev v Teksasu.
Fotografija: Elon Musk. Foto: Brendan Smialowski / AFP
Odpri galerijo
Elon Musk. Foto: Brendan Smialowski / AFP

Elon Musk se je pred kratkim preselil v Teksas, kjer želi tamkajšnjim prebivalcem ponuditi električno energijo. Pogajanja glede dobave elektrike naj bi potekala v začetku avgusta pri teksaški javni komunalni komisiji. Dobavo naj bi nase prevzelo Teslino novo hčerinsko podjetje, ki se imenuje Tesla Energy Ventures, poročajo pri Texas Monthly.
 
image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Musk naj bi se dogovarjal za prodajo električne energije neposredno pri državnemu dereguliranemu električnemu omrežju ERCOT. Teksas je namreč edina država z lastnim električnim omrežjem, ki energije ne deli s sosednjimi državami.
 

Teksaški domovi z lastnimi kolektorji naj bi energijo delili z državnim omrežjem

 
S to potezo bi lahko prebivalci Teksasa, katerih domovi so opremljeni s sončnimi kolektorji, energijo delili z državnim električnim omrežjem. Ti domovi bi lahko delovali celo kot njihova lastna elektrarna, ki bi bila povezana prek državnega omrežja.
 
Tesla naj bi mrežo sončnih kolektorjev uporabil za izgradnjo uporabniške baze. Uporabniki bi se lahko nanjo povezali prek mobilne aplikacije in spletnega mesta. Podatki kažejo, da so prebivalci Teksasa do danes namestili več kot 1 gigavat sončnih kolektorjev za lastne potrebe.
 
Foto: Uroš Hočevar
Foto: Uroš Hočevar

Teksaška javna komunalna komisija naj bi odločitev glede odobritve ali zavrnitve Muskovega predloga o dobavi električne energije sprejela novembra.
 

Teksas si še vedno ni opomogel od obsežnega izpada električne energije

 
Nova pobuda naj bi sicer sledila postavitvi dveh velikanskih mega baterij v Teksasu. Ena je še v fazi izgradnje in se nahaja v bližini Austina, druga pa je blizu Houstona, kot je marca poročal Bloomberg.
 
Teksas si sicer še vedno ni povsem opomogel od obsežnega izpada električne energije, ki je zvezno državo zaradi slabih vremenskih razmer prizadel februarja letos. Pri tem naj bi umrlo 100 ljudi, milijoni prebivalcev pa so v hudem mrazu brez elektrike ostali več dni.
 
image_alt
Hrvaški Rimac postavil svetovni rekord

Od tedaj so nekateri dobavitelji električne energije zapustili trg, medtem ko se je 13 novih prijavilo, so pri komisiji povedali za Texas Monthly.
 
Musk je sicer že lani oznanil, da se seli v Teksas, zaradi česar je njegovo podjetje tam še bolj aktivno.
 

Več iz rubrike