So roboti učinkoviti pri odkrivanju duševnih težav pri otrocih?

Na univerzi v Cambridgeu so proučevali, kako se otroci odzivajo na robota, ko jim postavlja vrsto standardnih psiholoških vprašanj.
Fotografija: Robot Nao, ki je bil uporabljen v raziskavi. Foto: Rachel Gardner
Odpri galerijo
Robot Nao, ki je bil uporabljen v raziskavi. Foto: Rachel Gardner

Nova raziskava je pokazala, da so roboti lahko učinkoviti pri odkrivanju težav z duševnim počutjem pri otrocih. V raziskavi so namreč uporabili humanoidnega robota v velikosti otroka. V njej je bilo vključenih 28 otrok, raziskovalci pa so ugotovili, da je robot pri odkrivanju duševnih težav morda boljši od drugih metod. 

image_alt
Katere službe roboti že opravljajo boljše od ljudi?

Robotiki, računalničarji in psihiatri z univerze v Cambridgeu so proučevali, kako se otroci odzivajo na robota, ko jim postavlja vrsto standardnih psiholoških vprašanj. V nekaterih primerih so otroci z robotom delili informacije, ki jih niso delili med standardno metodo ocenjevanja spletnih ali osebnih vprašalnikov.

Roboti so lahko koristen dodatek k tradicionalnim metodam zdravljenja

Čeprav roboti niso mišljeni kot nadomestek za strokovno podporo duševnega zdravja,bi lahko bili koristen dodatek tradicionalnim metodam ocenjevanja duševnega zdravja.

Prejšnje raziskave so uporabljale robote za pomoč ranljivim skupinam ljudi, kot so starejši ali otroci z avtizmom. Ena je raziskovala uporabo robotov, ki se pogovarjajo z otroki z jezikovnimi motnjami za podporo jezikovnemu ocenjevanju in usposabljanju.

Raziskava Univerze v Cambridgeu naj bi bila prva, ki je proučevala, kako lahko roboti pomagajo pri ocenjevanju duševnega počutja otrok. Vodila jo je profesorica Hatice Gunes iz Laboratorija za čustveno inteligenco in robotiko na Oddelku za računalništvo in tehnologijo v Cambridgeu, ki je pred tem preučevala, kako se socialno-podporni roboti (SAR) lahko uporabljajo kot »trenerji« duševnega počutja za odrasle.

»Ko sem postala mama, me je veliko bolj zanimalo, kako se otroci izražajo, ko odraščajo in kako se to lahko prekriva z mojim delom v robotiki,« je dejala Gunesova. »Otroci so precej dovzetni, tehnologija jih privlači. Če uporabljajo orodje, ki temelji na zaslonu, so umaknjeni iz fizičnega sveta. Toda roboti so popolni, ker so v fizičnem svetu in so bolj interaktivni, zato so otroci bolj angažirani.«

Druženje z robotom

V raziskavi je 28 otrok, starih od osem do 13 let, imelo srečanja ena na ena z robotom Nao, ki je avtonomen humanoidni robot, ki ga je mogoče programirati in visok približno 60 centimetrov. Robot je opravil štiri naloge. Najprej je postavljal vprašanja o veselih in žalostnih spominih v zadnjem tednu. Nato je izvedel vprašalnik o razpoloženju in občutkih.

image_alt
Naključno, toda revolucionarno odkritje, ki lahko spremeni naš svet

Otroci so opravili slikovno nalogo in odgovorili na vprašanja v zvezi s prikazanimi slikami. Na koncu pa so naredili preverjanje otroške lestvice anksioznosti in depresije, ki lahko izpostavi generalizirano anksioznost, panično motnjo in slabo razpoloženje, navaja Science Daily. Otroci so med nalogo lahko govorili z robotom ali se dotikali senzorjev na njegovih rokah in nogah, medtem ko so dodatni senzorji sledili otrokovemu srčnemu utripu ter gibanju glave in oči.

Roboti pa vendarle ne morejo nadomestiti človeka in pristnega stika. Foto: JOŠT DOLINŠEK
Roboti pa vendarle ne morejo nadomestiti človeka in pristnega stika. Foto: JOŠT DOLINŠEK

Starši in skrbniki so seje opazovali iz ločene sobe, pred vsako sejo pa so otroci izpolnili standardni spletni vprašalnik za oceno njihovega duševnega počutja. Vsi otroci so povedali, da so uživali v interakciji z robotom, nekateri pa so z njim delili informacije, ki jih v prejšnjem ocenjevanju niso delili.

Otroci robota lahko vidijo kot zaupnika, vendar ni nadomestilo za človeka

Ker je robot, ki so ga uporabili, otroške velikosti in popolnoma nenevaren, bi lahko otroci robota videli kot zaupnika, menijo raziskovalci. Prav tako so ugotovili, da je verjetnost, da bodo otroci razkrili zasebne informacije - na primer to, da so žrtve ustrahovanja, bolj razkrili robotu kot odrasli osebi. Zaradi tega so mnenja, da bi roboti lahko bili koristno orodje za psihološko oceno otrok.

»Psihologov ali drugih strokovnjakov za duševno zdravje nimamo namena zamenjati z roboti, saj njihovo strokovno znanje daleč presega vse, kar lahko naredi robot,«  je povedala soavtorica raziskave, dr. Micol Spitale. »Vendar pa naše delo kaže, da bi lahko bili roboti uporabno orodje za pomoč otrokom, da se odprejo in delijo stvari, ki jih sprva morda ne bi.«

image_alt
Humanoidni roboti: Moderna obsesija ali temelj prihodnosti?

Več iz rubrike