Katere službe roboti že opravljajo boljše od ljudi?

Robotika bi lahko v bližnji prihodnosti ukinila več kot četrtino delovnih mest
Fotografija: Roboti bodo morda lahko opravljali vse od odstranjevanja kopenskih min do sodelovanja v spopadih na prvi bojni črti FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Roboti bodo morda lahko opravljali vse od odstranjevanja kopenskih min do sodelovanja v spopadih na prvi bojni črti FOTO: Reuters

Po nedavnem poročilu družbe Forrester Research naj bi roboti v ZDA v naslednjih 10 letih ustvarili 15 milijonov novih delovnih mest. Ts bodo neposredna posledica avtomatizacije in umetne inteligence, čemur pa ustreza le 10 % delovne sile. Slaba stran: robotika bo v istem obdobju ukinila 25 milijonov delovnih mest. Približno 38 % delovnih mest v ZDA je izpostavljenih "visokemu tveganju", da jih bodo v naslednjih 15 letih nadomestili roboti in umetna inteligenca - to je pokazala ločena ocena svetovalnega in računovodskega podjetja PwC, kar je še vedno manj kot v Nemčiji (35 %) in Združenem kraljestvu (30 %).

1. Delavec_ka v skladišču

V Amazonovih skladiščih številnih vaših paketov niso obdelali ljudje, temveč roboti. Amazon je namreč med prazniki 2015 in 2016 povečal število robotov za 50 %, na približno 45.000 robotov v 20 centrih za izpolnjevanje naročil. Ta vojska robotov omogoča učinkovitejše Amazonovo poslovanje: Kar je včasih trajalo eno uro ali več, lahko zdaj traja približno 15 minut.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

2. Delavec_ka v strežbi

Vkrcajte se na križarjenje družbe Royal Caribbean in morda boste ugotovili, da vaš sadni koktajl pripravlja robotski natakar - roboti lahko pripravijo dve pijači na minuto, do 1000 na dan. Še več, morda boste enega od teh robotov našli tudi na kopnem: Napolnite ga s sestavinami, prelistajte seznam koktajlov, ki jih ponuja (lahko ga prilagodite svojim željam), in lahko pripravi do 65 pijač, preden ga je treba ponovno napolniti - naučite ga lahko celo pripravljati posebne koktajle.

image_alt
Spor med ZDA in Kitajsko zaradi okupacije Lune

3. Vojak_inja

Roboti bi lahko do leta 2030 nadomestili četrtino vseh ameriških vojakov, je leta 2014 izjavil general ameriške vojske Robert Cone. Gre za prizadevanja ameriške vojske, da bi postala "manjša, bolj smrtonosna, premestljiva in agilna sila". Roboti bodo morda lahko opravljali vse od odstranjevanja kopenskih min do sodelovanja v spopadih na prvi bojni črti.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

4. Farmacevt_ka

V lekarni na Kalifornijski univerzi v San Franciscu receptov ne izpolnjuje človek, temveč robot. Računalniki sprejemajo recepte, roboti pa jih pakirajo in izdajajo. Univerza pravi, da pri 350.000 odmerkih, ki jih je izpolnil robot, ni bilo napak. Še več, roboti bodo morda lahko bolje kot ljudje poskrbeli, da recept, ki ga bo prevzel človek, ne bo vplival na druga zdravila, ki jih jemlje, pravi profesor Erik Brynjolfsson, direktor Centra za digitalno poslovanje Tehnološkega inštituta Massachusetts. Center za digitalno poslovanje.

image_alt
Humanoidni roboti: Moderna obsesija ali temelj prihodnosti?

5. Kmet_ovalka

Velik del kmetovanja vključuje rutinska opravila, ki jih lahko učinkoviteje opravljajo roboti, vključno z merjenjem zemlje, vožnjo traktorjev ter rezanjem, obrezovanjem in spravilom pridelkov, pravi Jeremy Edwards, industrijski analitik podjetja IBISWorld. Dejansko že obstajajo vinski roboti, ki obrezujejo trte v vinogradih, in solatni roboti, ki med številnimi drugimi kmetijskimi roboti odstranjujejo plevel ob vznožju rastline.

Več iz rubrike