Slovenski avto leta: Toyota Yaris cross

Na dogodku Slovenski avto leta 2022 je prvo mesto zasedel Toyotin Yaris cross. Toyota se je s tem na prvo mesto povzpela prvič v 30-letnici izbora.
Fotografija: Slovenski avto 2022. Foto: Uroš Modlic
Odpri galerijo
Slovenski avto 2022. Foto: Uroš Modlic

Na izboru Slovenski avto leta 2022 se je na prvo mesto zavihtel Toyotin Yaris cross. S tem je nasledil Škodino Octavio iz leta 2021. Izbor je sicer potekal že 30. leto zapored, vendar je tokrat Toyota prvič osvojila laskavi naziv. Finalna prireditev je sicer potekala v tovarni TPV Automotive v Brežicah, za naziv najboljšega pa so se potegovali še Oplova Mokka, Škodin Enyaq, Volkswagnov ID.4 in Renaultov Conquest, poroča STA.

image_alt
Vprašanje brez odgovora: Kam z vsemi odpadnimi baterijami?

V izboru se je pomerilo 15 avtomobilov. Pet finalistov so zbrali bralci, poslušalci in gledalci devetih slovenskih avtomobilskih medijev (Avto Magazin, Avtomobilnost in Val 202, Delo in Slovenske novice, Dnevnik, EVO, Komotar Minuta, Motorevija, Siol in Večer). Izbrancem so nato podelila točke specializirana uredništva teh medijev.

Na drugo mesto se je uvrstil Renaultov križanec Conquest, ki je glede na prvo uvrščeni avtomobil dosegel 15 točk manj, na tretje električni avtomobil Škoda Enyaq, na četrto Oplova Mokka ter na peto Volkswagnov ID.4, ki je drugi električni avtomobil med peterico najvišje uvrščenih. Zmagovalec po mnenju strokovne žirije je bil Toyotin kompaktni SUV.

Slovenski avto 2022. Foto: Uroš Modlic
Slovenski avto 2022. Foto: Uroš Modlic

Toyoti Yaris cross je v finalnem glasovanju kar šest sodelujočih uredništev podelilo največje število točk. Preostalih šest točk je avtomobil prejel še s strani bralcev, gledalcev in poslušalcev, ki so oddali 22.829 glasov.

V 30-letni zgodovini izbora je bilo tokrat tretjič, da je zmagala japonska blagovna znamka. Leta 2003 je namreč zmagala Mazda 6, leta 2004 pa Mazda 3.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Toyota Yaris cross - unikatni športni terenec

Kot navajajo na spletni strani Toyota, je Yaris cross unikatni športni terenec, ki združuje izkušnje pri snovanju mestnih avtomobilov in bogato izročilo športnih terencev znamke Toyota. Pohvali se lahko s prefinjenim dizajnom in dinamičnimi zmogljivostmi. Ima pametni štirikolesni pogon in zadnjo različico hibridnega pogona Toyota.

Zasnovan je na podlagi platforme GA-B, ki so jo pri podjetju razvili posebej za kompaktna vozila. Ponuja prostorno notranjost in kompaktne zunanje mere, odlikuje pa ga avtentična športno-terenska zasnova.

image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Več iz rubrike