Slovenija je hitra in agilna, a to ni dovolj, pravi OECD

Slovenija je na področju digitalizacije pokazala nekaj dobrih rezultatov, ostaja pa precej prostora za izboljšave, izhaja iz poročila Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).
Fotografija: V OECD so izpostavili tudi prednosti, ki jih digitalizacija prinaša na trg dela. FOTO: rafapress/Shutterstock
Odpri galerijo
V OECD so izpostavili tudi prednosti, ki jih digitalizacija prinaša na trg dela. FOTO: rafapress/Shutterstock

Slovenija je po zaslugi svoje majhnosti sposobna na področju digitalizacije ukrepati hitro in agilno. Obenem kaže veliko vnemo pri spodbujanju digitalizacije za gospodarski in družbeni razvoj, so zapisali v OECD.

Vlada bi lahko po njihovih navedbah izboljšala koordinacijo in drugo podporo pri uvajanju digitalizacije v javni sektor. Pri tem OECD spodbuja k vključevanju čim več deležnikov, poroča STA.

V OECD so izpostavili tudi prednosti, ki jih digitalizacija prinaša na trg dela. »Slovenija bi lahko več pozornosti namenila usposabljanju kadrov in izgradnji infrastrukture v institucijah na vseh ravneh, da bi povečala delež doma izdelanih produktov,« so zapisali. To bi imelo multiplikativne gospodarske učinke, so poudarili.Pozdravili so uvedbo enotnega spletišča državne uprave Gov.si in vzpostavitev E-uprave, ki pa po njihovih navedbah ponujata priložnosti za razširitev delovanja in posledično vključevanje širšega nabora vsebin oziroma storitev.


Pri digitalni identiteti pa je po navedbah organizacije smiselno vlagati v razvoj digitalne identitete, temelječe na mobilnih napravah. »To je lahko način za dodatno opolnomočenje državljanov, da bodo prevzeli še več nadzora nad uporabo njihovih osebnih podatkov,« so poudarili.

OECD je poročilo pripravila tudi na podlagi obiska delegacije šestih njenih strokovnjakov v Sloveniji oktobra lani. Delegacija je nato izdelala celoviti pregled digitalne uprave, ki za Slovenijo pred tem še ni bil narejen.
 
 

Več iz rubrike

Komentarji: