Skrivnost tajvanskega uspeha na področju IKT

Tajvan že nekaj časa velja za pomembnega akterja na področju infromacijsko komunikacijske tehnologije. Kakšen je njihov recept za uspeh?
Fotografija: Tajvan, Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Tajvan, Foto: Shutterstock

Tajvan že dolgo velja za ključnega akterja na področju informacijsko komunikacijske tehnologije. Je pomemben partner v svetovni dobavni verigi oblikovanja in izdelave polprevodnikov. Običajno izdeluje izdelke, ki jih nato druga podjetja prodajajo pod svojo blagovno znamko.
 
image_alt
Hrvaški Rimac postavil svetovni rekord

Kot je za BBC pojasnil dr. Tzi-Cker Chiueh, podpredsednik in generalni direktor raziskovalnih laboratorijev na tajvanskem raziskovalnem inštitutu za industrijsko tehnologijo, je ključ v uspešnosti Tajvana v dobro razvitem ekosistemu na področju informacijsko komunikacijske tehnologije.
 
»Tajvanska podjetja običajno oblikujejo grozde okoli različnih industrijskih podkategorij, kar jim omogoča sodelovanje in hitro raziskovanje novih možnosti. Odkrijejo načine, kako izboljšati obstoječo tehnologijo in učinkovitost proizvodnje, kar jim omogoča globalno konkurenčnost« je dodal Chiueh.
 
Kot je nadaljeval Chiueh, se Tajvan zanaša na svoje ljudi, v kulturi pa je prisotna naklonjenost do proizvodnje in podjetništva. Tajvanci uživajo v izboljševanju proizvodnih procesov, kar je po njegovem mnenju ključnega pomena za njihov uspeh.
 
Na Tajvanu vsako leto podeljujejo tudi nagrade za najbolj inovativna podjetja Taiwan Excellence Awards na področju tehnologije.
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

»70 odstotkov zaposlenih dela na področju razvoja in raziskav«

 
Med prejemniki nagrad v letu 2021 je bilo tudi podjetje EDIMAX, ki je izdelalo 4K brezžični projekcijski sistem WP-4500K. Gre za projektor, ki je enostaven za uporabo. Uporaben je predvsem v poslovnem in izobraževalnem okolju. Zaslon je razdeljen na štiri dele, naprava pa lahko sprejme do 32 povezanih naprav, ki uporabljajo hitri 5G brezžični internet.
 
»Čeprav poslujemo po vsem svetu, saj se naše pisarne nahajajo na območju Severne Amerike, Azije in Evrope, dela 70 odstotkov naših zaposlenih na področju razvoja in raziskav. To nam omogoča ustvarjanje vrhunskih izdelkov, ki ustrezajo potrebam strank,« je dejal Albert Chang, direktor podjetja EDIMAX.
 
Nagrado Taiwan Excellence Awards je letos prejelo tudi podjetja LWO. Predstavnik podjetja LWO Ron Kuo je povedal, da so se ob ustanovitvi podjetja leta 2009 namenoma odločili za vstop na področje preglednih LCD izdelkov, s čimer so se želeli izogniti konkurenci in ustvariti nove inovacije. Imajo močno ekipo multidisciplinarnih strokovnjakov. Pri delovanju se osredotočajo na posebne aplikacije, kot so oglaševanje izdelkov, turistične informacije in promocija zdravstva. Kuo meni, da je ključ za njihovo uspešnost v specializaciji.
 
image_alt
V javnost pricurjal ključen dokument za boj proti podnebnim spremembam

Na področju informacijsko komunikacijske tehnologije so po besedah Chiueha spremembe edina stalnica. Prepričan je, da bodo tajvanska podjetja tako na področju interneta stvari, umetne inteligence in kvantnega računalništva ostala v ospredju glede na najnovejše tehnologije, s čimer bodo dobro služile globalnemu trgu.
 
»Ne glede na vrsto tehnologije bodo podjetja še vedno potrebovala inovativne procesorje in procesorje nove generacije, ki bodo optimizirani za izvajanje posebnih algoritmov. Tu se pokažejo prednosti tajvanskih podjetij, ki iščejo nove in nove načine za optimizacijo proizvodnega procesa,« je zaključil Chiueh.
 

Več iz rubrike