Samsung že cilja na vodilno vlogo pri omrežju 6G

Javnost močno razdvaja omrežje 5G, medtem pa Samsung že omenja razvoj omrežja šeste generacije in išče nove priložnosti.
Fotografija: Severnokorejski Samsung je v svojih načrtih za prihodnost jasno omenil nadaljnji razvoj omrežij, pri čemer želi imeti vodilno vlogo. FOTO: Kim Hong-Ji/Reuters
Odpri galerijo
Severnokorejski Samsung je v svojih načrtih za prihodnost jasno omenil nadaljnji razvoj omrežij, pri čemer želi imeti vodilno vlogo. FOTO: Kim Hong-Ji/Reuters

Razvoj šeste generacije omrežja (6G) se je sicer že začel, vendar pa ta zaenkrat ostaja nišni segment za strokovnjake informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT). Letos marca je potekalo srečanje razvijalcev tehnologije 6G, tudi ameriški FCC pa pozorno spremlja kitajski razvoj te nove tehnologije, ki ga je že oznanila tamkajšnja vlada. Svojo iniciativo pri razvoju je zdaj zaznati tudi pri Samsungu.
 

Hitra želja za vodilni položaj


Pri Samsungu pišejo takole: »Čeprav je komercializacija omrežja 5G šele v začetni fazi, ni nikoli prehitro za priprave na 6G. Nadaljnji razvoj lahko že zdaj gradimo na dosedanjih izkušnjah z mobilnimi omrežji. Z željo po napredku si prizadevamo, da vzpostavimo vodilne standarde omrežja 6G, v sodelovanju z različnimi soudeleženimi na področju IKT, akademije in tudi politike.«Južno korejski tehnološki velikan je prepričan, da bi standardi 6G lahko bili pripravljeni že leta 2028, na trg pa bi začel vstopati dve leti pozneje. Nova norma šeste generacije omrežij bi bila hitrost prenosa do 1 Gb na sekundo, medtem ko bi lahko dosegal tudi 1000 Gb na sekundo, piše portal Telecoms.
 

Ovire višjih frekvenc


Omrežje 6G bi latenco resda zmanjšal zgolj na 1 ms, vendar bi se s tem morala podvojiti tako učinkovitost spektra frekvence, kot energetska učinkovitost. Povečanje frekvenc iz 100 GHz na 10 THz je ključno, vendar so pri tem prisotni precejšnji izzivi.

Komericalizacija 5G se je komaj resno začela, Samsung pa že načrtuje razvoj 6G. FOTO: Stephen Lam/Reuters
Komericalizacija 5G se je komaj resno začela, Samsung pa že načrtuje razvoj 6G. FOTO: Stephen Lam/Reuters
Višanje frekvenčnega spektra zahteva izboljšave in spremembe tudi na področju anten, valovanja, protokolov, itd. Več takšnih izzivov je omenjenih v detajlnem načrtu, ki ga je predstavil Samsung. Ta vključuje futuristične nove tehnologije, ki učinkovito odbijajo signale ter sodobne bazne postaje. Spremembe in nadgradnje je pričakovati tudi pri satelitih.
 

Prednosti novih tehnologij


Vrsta sprememb bi bil precejšen pospešek na področju umetne inteligence. Večina strokovnjakov iz področja IKT se strinja, da zgolj ljudje ne bomo uspeli zrežirati vsega zamišljenega, zato je pomoč umetne inteligence zelo dobrodošla. Ravno umetna inteligenca bo z vedno večjo udeleženostjo hkrati pridobivala na svoji zmogljivosti in zanesljivosti. Telecoms poudarja, da bo prišlo do izrazitih preobratov pri napravah, povezavah in pri celotni infrastrukturi.

Kot omenjeno v začetku članka, smo zaenkrat še vedno v začetki fazi komercializacije omrežja 5G. Ne vemo ali bo ta zaživel tudi med uporabnikih mobilnih telefonov, kako bo vplival na internet stvari in ali bo pospešil avtomatizacijo v proizvodnji. Vendar pa se večina strinja, da bodo tehnologije kot je virtualna resničnost zagotovo le pridobile z novo tehnologije. Na podlagi teh tehnologij se bodo razvijale tudi nove, ki si jih še ne predstavljamo, zato niti ni presenečenje, da si Samsung želi biti stalno prisoten pri vsakršnem razvoju omrežij.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Komentarji: