V dveh tednih na Hrvaško več kot milijon turistov

V juliju je bilo prijavljenih več kot 7,2 milijona turističnih nočitev.
Fotografija: Največ obiskovalcev je iz Nemčije, sledi Slovenija in Češka. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Največ obiskovalcev je iz Nemčije, sledi Slovenija in Češka. FOTO: Jure Eržen/Delo

Po sistemu eVisitor, ki beleži turistični promet v komercialnem in nekomercialnem segmentu in navtični najem, je bilo na Hrvaškem v juliju doslej zabeleženih več kot milijon prihodov turistov, kar je 47 odstotkov prihodov, zabeleženih v istem obdobju lani. Prijavljenih je bilo več kot 7,2 milijona turističnih nočitev, kar je približno 55 odsotkov lanskega rezultata.Od skupnega števila prihodov so tuji turisti predstavljali 875.000 prihodov (44 odstotkov lanskega rezultata) in 6,2 milijona nočitev (53 odstotkov lanskega rezultata), medtem ko je domači turistični promet znašal 80 odstotkov prometa v lanskem letu, merjeno s prihodi oziroma 73 odstotkov nočitev.
Destinacije z najvišjim številom prenočitev v juliju so Vir, Rovinj, Medulin, Mali Lošinj in Poreč. Foto: Igor Zaplatil/DELO
Destinacije z najvišjim številom prenočitev v juliju so Vir, Rovinj, Medulin, Mali Lošinj in Poreč. Foto: Igor Zaplatil/DELO

»Na Hrvaškem dnevno biva skoraj 550.000 turistov, od tega približno 460.000 tujih gostov. V drugi polovici julija in še posebej avgusta pričakujemo, da bo število gostov na hrvaških destinacijah še naprej naraščalo, kar potrjuje dober mednarodni tržni položaj naše države, ki je ena redkih turističnih destinacij v Sredozemlju kjer se turistični promet uresničuje,« je za HTV povedal direktor hrvaške turistične organizacije Kristjan Staničić.

Do letošnjega julija, in sicer za obdobje od 1. do 15. julija, je glede na absolutno število nočitev največ obiskovalcev iz Nemčije, ki so dosegli 86 odstotkov lanskega rezultata, sledi Slovenija z 83 odstotki lanskega rezultata in Češka z 69 odstotki lanskega rezultata v istem obdobju. Destinacije z najvišjim številom prenočitev v juliju so Vir, Rovinj, Medulin, Mali Lošinj in Poreč.

Več iz rubrike

Komentarji: