Hrvaška ignorira prepovedi EU; Nemški turisti »okupirali« otok Vir

Medtem ko so številke nekoliko nižje v primerjavi z lanskimi, je letos na Hrvaškem v resnici 30 odstotkov več nemških turistov.
Fotografija: Otok Vir beleži letos daleč največ nočitev na obali Jadrana, prevladujejo prav Nemci, poroča HRT. FOTO: REUTERS/Fabrizio Bensch 
Odpri galerijo
Otok Vir beleži letos daleč največ nočitev na obali Jadrana, prevladujejo prav Nemci, poroča HRT. FOTO: REUTERS/Fabrizio Bensch 

Hrvaške oblasti so se odločile odpreti svoje meje za vse državljane tretjih držav, ki nameravajo vstopiti na Hrvaško iz poslovnih, turističnih ali drugih osebnih razlogov, vključno z Američani.

Kljub vseevropski prepovedi vstopa državljanom Združenih držav in državljanom večine tretjih držav je Hrvaška, ki ni članica schengenskega območja, prevzela zadevo v svoje roke.

Glede na obvestilo ameriškega veleposlaništva v Zagrebu, objavljeno na njihovi uradni spletni strani, imajo od 10. julija vsi državljani tretjih držav pravico do vstopa na Hrvaško.Hrvaška je hkrati odpravila obvezne samoizolacije in karantenske omejitve za posameznike, ki vstopajo v državo.

EU je 30. junija objavila seznam 15 svetovnih držav, za katere velja, da so epidemiološko varne, in vsem svojim državam članicam priporočila, naj odprejo svoje meje prebivalcem teh držav. ZDA, kot je bilo pričakovano, ni bilo na tem seznamu.


30 odstotkov več Nemcev kot lani


Plaže niso tako polne kot prejšnja leta, ležalniki pa so postavljeni na priporočeni razdalji. Kljub temu otok Vir beleži letos daleč največ nočitev na obali Jadrana, prevladujejo prav Nemci, poroča HRT.

»Če štejemo današnji dan, smo že presegli 500.000 nočitev, kar je 20 odstotkov manj kot lani, vendar je ta številka še vedno zelo impresivna,« je dejal Srđan Iverić, direktor turistične organizacije Vir.

Vir je bil v lanskem letu drugi najbolj obiskani kraj na Hrvaškem glede na nočitve, je še dodal Iverić.

Poleg Nemcev so se kljub razmeram letos vrnili tradicionalni gosti iz Češke.
 
 

Več iz rubrike

aktualno

V Zrečah in na Rogli zadovoljni s turističnimi boni

Podjetje Unitur je zadovoljno s poletno sezono v Termah Zreče in na Rogli, saj se je veliko Slovencev odločilo izkoristiti turistične bone v njihovih destinacijah.

aktualno

Direktor Turizma Bohinj: Ni nas treba učiti, kako naj delamo in nam očitati, da…

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus izpostavlja potrebo po uravnoteženosti med lokalnim okoljem in turizmom, ki je v tem oziru lahko zgolj na drugem mestu.

aktualno

Izola, Portorož, Piran: Nabito polne plaže; prostora zmanjkuje

Slovenske obalne destinacije so zadovoljne s turističnim obiskom v prvem delu poletne sezone.

aktualno

Britanskemu trgu dela grozi črn konec leta

Številni zaposleni Britanci bi lahko s koncem vladne podpore izgubili službo. Britanski ekonomisti opozarjajo na brezno brez dna.

Komentarji: