Na Hrvaškem v prvem tednu julija beležijo skoraj 2,9 milijona nočitev

Za hrvaški turizem se je julij začel dobro. K temu so največ prispevali turisti iz Nemčije, ki so jih našteli nekaj manj kot 97.000 z več kot 683.000 nočitvami. Sledi skoraj 70.000 Slovencev s 580.000 nočitvami.
Fotografija: Hrvaški turistični ponudniki so v prvem julijskem tednu zabeležili nekaj manj kot 2,9 milijona nočitev. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Hrvaški turistični ponudniki so v prvem julijskem tednu zabeležili nekaj manj kot 2,9 milijona nočitev. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Hrvaški turistični ponudniki so v prvem julijskem tednu zabeležili nekaj manj kot 2,9 milijona nočitev, kar je polovica lanskih rekordnih rezultatov. V tem času je bilo v državi skoraj 433.000 turistov, kar je 46 odstotkov turistov iz prvega julijskega tedna lani, je objavila Hrvaška turistična skupnost (HTZ).

Med 1. in 7. julijem so nemški turisti dosegli 86 odstotkov lanske ravni prihodov in 90 odstotkov lanskega števila nočitev. Slovenskih obiskovalcev je bilo letos 77 odstotkov toliko kot v prvem julijskem tednu lani. V začetku julija so ustvarili tudi 79 odstotkov nočitev iz enakega lanskega obdobja.

Na tretjem mestu so turisti iz Češke, na katere je odpadlo nekaj več kot 55.400 prihodov ter skoraj 342.000 nočitev. Gre za 78 odstotkov lanske ravni prihodov in 63 odstotkov nočitev iz začetka lanskega julija.Sledijo gosti iz Poljske, ki jih je bilo več kot 32.400 in so dosegli 55 odstotkov ravni iz začetka lanskega julija. Z več kot 206.000 nočitvami so bili pri 48 odstotkih lanske ravni.

Avstrijskih turistov je bilo nekaj manj kot 26.0000, ustvarili so nekaj več kot 143.000 nočitev, kar predstavlja 44 odstotkov prihodov in nočitev iz prvega julijskega tedna lani. Na šestem mestu so Italijani, na katere je odpadlo več kot 15.500 prihodov in več kot 80.000 nočitev. To predstavlja približno 35 odstotkov lanske ravni prihodov in nočitev.

Direktor HTZ Kristjan Staničić je za današnji Večernji list izjavil, da bodo morali na goste iz ZDA, Velike Britanije, Francije in skandinavskih držav še počakati. Sredi julija pričakujejo okrepljeni letalski promet, med drugim tudi 12 letalskih povezav z Veliko Britanijo ter več letalskih povezav s Francijo.

Večernji list dodaja, da je na Hrvaškem odprtih približno 700 hotelov in 380 kampov ter da ponudniki zasebnih namestitev beležijo toliko gostov kot hoteli in kampi skupaj.

Več iz rubrike

aktualno

V Zrečah in na Rogli zadovoljni s turističnimi boni

Podjetje Unitur je zadovoljno s poletno sezono v Termah Zreče in na Rogli, saj se je veliko Slovencev odločilo izkoristiti turistične bone v njihovih destinacijah.

aktualno

Direktor Turizma Bohinj: Ni nas treba učiti, kako naj delamo in nam očitati, da…

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus izpostavlja potrebo po uravnoteženosti med lokalnim okoljem in turizmom, ki je v tem oziru lahko zgolj na drugem mestu.

aktualno

Izola, Portorož, Piran: Nabito polne plaže; prostora zmanjkuje

Slovenske obalne destinacije so zadovoljne s turističnim obiskom v prvem delu poletne sezone.

aktualno

Britanskemu trgu dela grozi črn konec leta

Številni zaposleni Britanci bi lahko s koncem vladne podpore izgubili službo. Britanski ekonomisti opozarjajo na brezno brez dna.

Komentarji: