Volkswagen se bori za vsak evro

Upravni kaos v Wolfsburgu se umirja - težave ostajajo. Zaradi koronske krize Volkswagen - razen vajencev - ne namerava zaposlovati.
Fotografija: Osterloh je priznal: »Premalo časa smo vložili v preobrazbo podjetja.« FOTO: Swen Pfoertner / REUTERS
Odpri galerijo
Osterloh je priznal: »Premalo časa smo vložili v preobrazbo podjetja.« FOTO: Swen Pfoertner / REUTERS

Brez novincev, boljše notranje upravljanje: Volkswagen želi prihraniti, ne da bi ogrožal prehod na e-mobilnost in digitalizacijo. »Upravni odbor se je odločil, da zaradi covida-19 in zagotavljanja likvidnosti, vsaj do konca leta ne bomo zaposlovali,« je za Mitbestießen, korporativno revijo podjetja, dejal predsednik sveta delavcev Bernd Osterloh. »Mislim, da to ne bo pospešilo tega, kar nujno potrebujemo: preoblikovanje. Razmisliti moramo o tem, kaj je bistvenega pomena,« je dodal.

Po drugi strani novi šef blagovne znamke Volkswagen Ralf Brandstätter izpostavlja šibek posel: »Zato smo se odločili, da za zdaj ne bomo zaposlovali novih ljudi.« Izvršni direktor, ki je 1. julija nadomestil Herberta Diessa (predsednik uprave koncerna Volkswagen, ki je imel hkrati tudi škarje in platno pri blagovni znamki), je poudaril, da bo sicer spoštoval prej sprejet dogovor o zaposlovanju. Vendar bo po njegovo začasni preklic dogovora pokazal jasnejše prednostne naloge na področju človeških virov in tudi boljše ravnovesje med izgubo starih in ustvarjanjem novih delovnih mest.Osterloh je priznal: »Premalo časa smo vložili v preobrazbo podjetja.« Dodaja, da je VW zdaj na novi točki. Z novo delovno silo, meni, bi hitreje prišli do željenega napredka.

Po besedah ​​Brandstätterja pa morajo ostati previdni: »Zdaj je zelo pomembno, da vsak evro dvakrat pogledamo, preden ga porabimo - in da delamo z absolutno stroškovno disciplino. [...] Podjetje je v resnično težkem položaju.«


Polne zaloge, malo strank


Avtomobilska industrija je pod pritiskom zaradi nenaklonjenosti potrošnikov. Trgovine so polne in težko je prodati gotove modele. »Covid-19 nas bo še naprej preizkušal – temu je namenjena moja celotna pozornost,« je dejal Brandstätter. Predsednik uprave Diess opaža rahle znake izboljšanja, vendar finančne izgube ostajajo ogromne. »Okrevanje se pozna, a je še daleč od ravni pred krizo,« je dejal v krogu pogovorov z računovodskim in svetovalnim podjetjem PwC.
Avtomobilska industrija je pod pritiskom zaradi nenaklonjenosti potrošnikov. FOTO: REUTERS/Andrew Boyers 
Avtomobilska industrija je pod pritiskom zaradi nenaklonjenosti potrošnikov. FOTO: REUTERS/Andrew Boyers 

VW si želi živahen povratek v množično poslovanje. Toda finančno stanje je napeto. Za tekoče leto je družba sprva izračunala, da bo porabila do 10 milijard evrov likvidnostnih rezerv.

Po oceni Osterloha, največja avtomobilska skupina na svetu »letos seveda ne bo proizvedla načrtovanih 11 milijonov vozil«. Vodja sveta delavcev je v Wolfsburger Allgemeine Zeitung govoril o realni letni proizvodnji - nekaj več kot pol milijona avtomobilov v glavnem obratu. Prvotno naj bi bilo v Wolfsburgu proizvedenih približno 700.000 vozil.

Osterloh je ponovil zahteve, da sedež potrebuje še en model. Skrbi ga tudi za dobavitelje. »Če so ključni dobavitelji plačilno nesposobni in jih je treba odrezati, morda ne bomo dobili nobenih delov več.« Brandstätter je o izkoriščanju zmogljivosti dejal: »Želimo najti optimalno rešitev za vse udeležence.«


Težišče razvoja programske opreme se bo preselilo v Audi


Pred kratkim se je pojavil prepir glede proizvodnje Golfa 8. Številni zaposleni so se počutili prepuščene sami sebi. Konflikt se je stopnjeval do točke, da je Diess moral težave s tehnologijo in programsko opremo reševati v nadzornem svetu.

To je eden od razlogov, da VW razvija več lastnih IT sistemov, tudi v programski organizaciji, ki se je pravkar začela. Volkswagen bo vodstvo za razvoj programske opreme preusmeril v premijsko podružnico Audija v Ingolstadtu na Bavarskem, je na virtualni konferenci, ki jo je v torek gostil PwC, dejal Diess. To bo zdaj vodil Audijev šef Markus Duesmann, ki bo nadomestil Christiana Sengerja. Duesmann bo tako odgovoren za celotno usklajevanje raziskav in razvoja v skupini.

Medtem Volkswagen AG in njegov kitajski partner VGC v skupno podjetje SAIC Motor načrtujeta vložek 4,13 milijarde juanov (okoli 517,5 milijonov evrov) za prenovo svojih avtomobilskih obratov v Šanghaju.
 
 
 

Več iz rubrike