Projekt Galileo: Kam je izginilo 100 milijonov evrov?

Vplivni britanski poslanec zahteva pojasnilo, kako je bilo porabljenih 92 milijonov funtov (nekaj več kot 100 milijonov evrov), namenjenih študiji izvedljivosti projekta, ki bi konkuriral Galileu.
Fotografija: Tobias Ellwood, poslanec parlamenta Združenega kraljestva. FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
Tobias Ellwood, poslanec parlamenta Združenega kraljestva. FOTO: Gettyimages

Tobias Ellwood, poslanec parlamenta Združenega kraljestva, močno obžaluje britansko izključitev iz projekta Galileo - globalni satelitski navigacijski sistem, ki ga trenutno gradita Evropska unija in Evropska vesoljska agencija - za katero krivi Francoze.
 
Študijo izvedljivosti je leta 2018 začela tedanja premierka Theresa May, medtem ko je obrambni minister Gavin Williamson, dobil nalogo, da preuči možnosti za britanski globalni navigacijski satelitski sistem (GNSS). Za slednjo je tamkajšnja vlada namenila 92 milijonov funtov, a rezultatov še vedno ni.
 

Izključitev zaradi brexita


Kljub temu, da je za projekt porabila več kot milijardo funtov in razvila večino tehnologije, ki projekt podpira, se je britanska država zaradi brexita soočila z izključitvijo iz projekta Galileo. V želji konkurenčnosti, so se Britanci odločili raziskati svoje možnosti.
 
Nekdanja premierka Theresa May. FOTO: REUTERS/Francois Lenoir
Nekdanja premierka Theresa May. FOTO: REUTERS/Francois Lenoir
Ellwood, je za Express.co.uk dejal: »Treba je razumeti, kaj se je zgodilo s tem denarjem.«
 
Ko je govoril o Galileu, ki je v bistvu odgovor EU na ameriški sistem za globalno določanje položaja (GPS), je Ellwood izpostavil, da je šlo za njihovega »otroka«. Ellwood je sicer že večkrat opozoril, da morajo biti previdni, da Galileo ne postane žrtev razprav o brexitu, ker evropska varnost ni enaka varnosti EU in je, po njegovem mnenju, najpomembnejša.

»Na žalost so nas izključili Francozi, ki zahtevajo, da je za dostop do projekta Galileo potrebno članstvo v EU.«


Neuspeh pri reševanju osnovnega problema je pokazal osnovno nerazumevanje širših varnostnih vprašanj, je pojasnil diplomant iz Sandhursta, ki je dosegel čin kapitana.
 
»To sem izpostavil na konferenci o evropskem varnostnem sodelovanju, da bi opozoril, kako narobe je, da je Britanija kaznovana, ker je sprejeta odločitev o izstopu iz EU, je še dejal in dodal: »Smo največji vojaški sodelavci na celini.«
 
Ellwood se boji, da je njegovo vprašanje državnem navigacijskem projektu GNSS naletelo na gluha ušesa, kar pomeni, da se Britanci popolnoma zanašajo na GPS.

Galileo je globalni satelitski navigacijski sistem, ki ga trenutno gradita Evropska unija in Evropska vesoljska agencija. FOTO: Stringer / REUTERS 
Galileo je globalni satelitski navigacijski sistem, ki ga trenutno gradita Evropska unija in Evropska vesoljska agencija. FOTO: Stringer / REUTERS 
Vladna pridobitev podjetja OneWeb v začetku tega leta - v posel v višini 900 milijonov funtov - v partnerstvu z Bharti Global ni rešila problema, ker so bili vpleteni sateliti prenizko v orbiti, da bi jih bilo mogoče »preoblikovati« za GNSS, je dejal Ellwood.
 

Britanska varnost v rokah ZDA

 
Britansko zanašanje na GPS je kraljestvo postavilo v težak položaj, ker je država, med drugim, popolnoma odvisna od ameriškega sistema glede raket in letenje z letali Typhoon in F-35.
 
Gospod Ellwood zato meni, da si mora Združeno kraljestvo prizadevati za pogajanja z EU, da bi ohranili dostop do Galileja po koncu leta.
 
»Če ne bomo imeli varnostne kopije programa Galileo, bomo imeli težave in bomo zelo ranljivi,« meni poslanec.
 

Delovna mesta so, rezultatov študij ni


Tiskovna predstavnica britanske vesoljske agencije je v zagovor sicer dejala, da delo v okviru projekta GNSS, ki so ga doslej opravili vrhunski britanski znanstveniki na področjih, kot so vesoljska plovila, načrtovanje anten, sistemsko inženirstvo ter satelitski in zemeljski nadzorni sistemi, podpira visoko kvalificirana delovna mesta po vsej Britaniji in da »Združeno kraljestvo nikakor ne bo sodelovalo v programu Galileo EU« - a rezultatov študije, ki jih zahteva Ellwood, ni na vidiku.
 

Več iz rubrike