Nvidia preslepila na tisoče strokovnjakov

Podjetje Nvidia je ustvarilo virtualno različico svojega direktorja in njegove kuhinje, toda nihče ni niti posumil, da ne gre za resničnega človeka.
Fotografija: Virtualna različica Huanga in njegove kuhinje. Foto: Nvidia
Odpri galerijo
Virtualna različica Huanga in njegove kuhinje. Foto: Nvidia

V mesecu aprilu je potekala konferenca GTC 2021, na kateri podjetje Nvidia vsako leto predstavi svoje dosežke in napredek v tehnologiji. Zaradi pandemije tokrat konferenca ni potekala v živo, zato so se pri podjetju odločili, da na drugačen način pokažejo svoje 'mišice'. Tako so s pomočjo platforme Omniverse ustvarili virtualno predstavitev.
 

Virtualna predstavitev ni vzbudila nobenega suma

 
Na letošnji konferenci GTC 2021 je direktor podjetja Nvidia, Jensen Huang, govoril kar iz svoje kuhinje. Toda večini gledalcev se niti sanjalo ni, da niso gledali pravega Huanga, dokler ni izšel nov dokumentarni film Nvidie, ki je podrobno opisal prizadevanja za nastanek virtualne predstavitve. Nvidia je za TechRadar pojasnila, da je kljub virtualni upodobitvi Huanga in njegove kuhinje, sicer govoril sam Huang.

Novica predstavlja veliko presenečenje za skoraj vse v industriji, glede na to, da virtualna predstavitev aprila 2021 ni vzbudila nobenega suma med več deset tisoč strokovnjaki in novinarji, ki so poročali o dogodku. Virtualna predstavitev je bila pripravljena z uporabo platforme Nvidia Omniverse, ki je multidisciplinarno orodje za ustvarjanje 3D virtualnih delovnih prostorov. Omniverse omogoča povezovanje in vključevanje različnih delovnih pripomočkov in programov na enem mestu ter zelo hitro obdelavo podatkov.
image_alt
Prodaja navideznih nepremičnin vse večji biznis

Nič ni resnično in vse je mogoče

 
Jensen Huang na predstavitvi leta 2018. Foto: Reuters
Jensen Huang na predstavitvi leta 2018. Foto: Reuters
V objavi na spletnem dnevniku je Nvidia nedavno spregovorila o izkušnjah poustvarjanja prostora, do katerega so tehnološki navdušenci razvili pravo navezanost, navaja TechRadar. »Jensenova kuhinja« je služila kot pandemični pripomoček za obveščanje oboževalcev strojne opreme za osebne računalnike, ki so bili vajeni gledati ali se celo udeležiti veliko večjih in intenzivnejših predstavitev.
 
»Predstavitev je utelešenje tega, kar predstavlja GTC: združil je delo ekip za poglobljeno učenje in raziskovanje grafike NVIDIA z več inženirskimi skupinami in neverjetno lastno ustvarjalno ekipo podjetja,« so sporočili iz podjetja. Za ustvarjanje virtualnega Huanga so ekipe opravile celovit pregled obraza in telesa, da so ustvarile 3D model. Nato pa so naučile umetno inteligenco (UI), da posnema njegove kretnje in izraze ter uporabile nekaj čarovnije UI, da je bil njegov klon realističen, so besede podjetja povzeli na TechRadar.
 
image_alt
Kako bo umetna inteligenca oblikovala našo prihodnost

Virtualnega Huanga so prenesli v virtualno repliko njegove kuhinje, ki je bila nato 'razstavljena', da bi razkrila holodek (virtualno delovno okolje) v Omniversu. S tem so  presenetili občinstvo in jih pustili v dvomu, kolikšen del predstavitve je resničen oziroma virtualno upodobljen. V virtualno različico Huangove kuhinje so inženirji dodali svoj odtis. Tako se denimo v ozadju pojavlja Lego figurica Huanga, na kavnem mlinčku je logotip podjetja in podobno. V dokumentarnem filmu, kjer razlagajo proces izdelave predstavitve, pa tudi večkrat poudarijo, da so se ob delu in ustvarjanju zelo zabavali.

Več iz rubrike